Nieuws13 feb '14 13:38Aangepast op 13 feb '14 18:21

Werkstraffen tot 170 uur voor fraudeurs Ibn Ghaldoun

Auteur: BNR Webredactie

De negen meerderjarige examenfraudeurs van scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam hebben donderdag taakstraffen opgelegd gekregen van tussen de 130 en maximaal 170 uur.

De rechtbank in Rotterdam legde ook celstraffen op, maar omdat een aantal al in voorarrest heeft gezeten, hoeft niemand terug naar de cel.

De fraudeurs worden verantwoordelijk gehouden voor de diefstal en heling van 27 examens. De eindexamens werden vorig jaar gestolen uit de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun. Het is de grootste examenfraude in de Nederlandse geschiedenis.

Safae K., Kamal el B. en Annas B. worden als hoofdrolspelers gezien in de omvangrijke examenfraudezaak; zij kregen 170 uur taakstraf opgelegd. De andere zes liepen mee, stonden op de uitkijk of waren in het bezit van foto's van de examens of hadden die in sommige gevallen verspreid.

Drie van de negen jongeren waren donderdag aanwezig bij de uitspraak van het vonnis. Slechts een van hen stond op toen de rechter de zaal binnenkwam. Het is gebruikelijk en traditie om op te staan bij binnenkomst van de rechter.

De rechtbank sprak de aanwezige veroordeelden serieus en streng aan, zegt verslaggever Martijn de Rijk. "Hij vertelde over leerlingen die ieder jaar met zijn allen wachten op dat examen en dat telefoontje. Behalve dan dat het voor de leerlingen van 2013 allemaal een stuk ingewikkelder werd. Want er was zo veel gedoe rond die examenuitslagen dat zij toch wel extra de zenuwen gehad moeten hebben. ‘En dat is jullie schuld’, zei de rechtbank."

Dat nam de rechter hen in het bijzonder kwalijk. Maar de uitgebreide media-aandacht die er voor de zaak is geweest, was voor de rechter uiteindelijk de reden om niet heel zware straffen uit te delen.

Tegen de 11 jongeren, onder wie twee minderjarigen, waren (deels) voorwaardelijke celstraffen en werkstraffen geëist. De twee minderjarige verdachten krijgen later donderdagmiddag hun straf te horen.

Gerelateerde artikelen