Nieuws25 jun '14 18:35

Co-schrijver worden? Eerst naar bed!

Auteur: Bram van Dijk

Bijna 1 op de 50 economen heeft wel eens seks gehad of aangeboden in ruil voor een co-auteurschap. Dat blijkt uit een enquête van een Duitse wetenschapper van de universiteit van Freiburg onder Europese economen, waar NRC over bericht.

Sweder van Wijnbergen, econoom aan de Universiteit van Amsterdam stond te kijken van deze uitkomst. "Elk getal groter dan nul is shockerend, maar dit zijn toch grote percentages. Ik heb er nog nooit van gehoord en ook nog nooit in mijn omgeving klachten over gehoord."

Wel vindt hij dat dit soort berichten serieus moeten worden genomen. "Seksuele intimidatie komt veel voor. Het is lastig voor vrouwen, die hebben er het vaakst last van, om daar over te klagen. Zeker wanneer het over studenten of jongeren gaat; die zitten in een hele ongelijke positie. Ik vind ook dat als er zoiets gebeurt, een universiteit daar ongebruikelijk hard tegen op moet treden. Zodat helemaal niemand er aan durft te beginnen."

Ontslag
Bij de UvA zijn er naar aanleiding van de geruchten rondom machtsmisbruik van VU-professor Peter Nijkamp de protocollen verder aangescherpt. Van Wijnbergen: "Als er een hoogleraar misbruik maakt van zijn positie op deze manier, dan is dat een reden om het contract te beëindigen. En terecht. Daar moet je geen compromissen sluiten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen