Nieuws22 mei '13 20:32Aangepast op 23 mei '13 11:09

Londen opgeschrikt door brute moord met kapmes

Auteur: Fleur de Bruijn

Engeland is woensdag opgeschrikt door een brute aanval waarbij in Londen op klaarlichte dag een man met een kapmes is vermoord. Het slachtoffer was een militair, zo hebben bronnen binnen de Engelse regering donderdag bevestigd.

Het zou volgens een lokale bestuurder gaan om een militair, maar dat is niet officieel bevestigd. De Britse premier David Cameron zei woensdagavond ‘sterke aanwijzingen' te hebben dat het om een terreurdaad gaat. Ook de Londense burgemeester Boris Johnson noemde dit ‘overweldigend waarschijnlijk'.

Kazerne
De aanslag gebeurde tussen 14 uur en 14:30 uur in Woolwich, in het zuidoosten van de Britse hoofdstad op enkele honderden meters afstand van een kazerne. Volgens getuigen overreden de twee aanvallers het slachtoffer eerst. Vervolgens zouden ze met meerdere messen, waaronder een hakmes, op de man hebben ingehakt. Ze zouden ‘als beesten tekeer zijn gegaan’. Sommige zenders berichtten over een onthoofding.

Volgens de politie riepen de aanvallers ‘Allahoe Akbar' (God is groot) tijdens hun daad. Gealarmeerde politieagenten schoten de aanvallers neer. De toestand van een van hen is volgens medisch personeel zorgwekkend.

Volgens een 48-jarige vrouw die een van de vermeende terroristen na de aanval op straat confronteerde, zijn de aanvallers boos om de aanwezigheid van Britse militairen in Afghanistan. Dat schreef de Britse krant The Telegraph donderdag. De krant interviewde de scoutingleidster die de aanvallers aansprak. "Ik dacht: ik kan hem beter aanspreken voordat hij nog iemand aanvalt. Deze mensen hebben meestal een boodschap, dus ik vroeg: wat wil je?'', vertelde de vrouw aan de krant.

Volgens haar gaf de man direct toe verantwoordelijk te zijn voor de aanval op de 'Britse soldaat'. "Hij zei: Ik heb hem gedood omdat hij moslims heeft omgebracht. En ik heb genoeg van mensen die moslims doden in Afghanistan. Ze hebben daar niets te zoeken.''

Persconferentie Cameron
Premier Cameron gaf woensdagavond in Parijs een persconferentie samen met de Franse president François Hollande. Hij noemde de aanval ‘ziekmakend' en liet weten zijn werkbezoek in Parijs af te breken om terug te keren naar Londen. Woensdagavond is ook het zogeheten Cobra-team bijeengekomen. Dat is een speciale commissie voor noodsituaties. Een woordvoerder van Buckingham Palace zei tegen Sky News dat de Britse koningin Elizabeth II bezorgd is over het nieuws.

Film met de aanvaller
Op Britse media dook later op de dag een video op die zou zijn gemaakt door een omstander. Het filmpje toont een van de aanvallers vlak na de aanslag. De man heeft een kapmes en slagersmes in zijn handen, die onder het bloed zitten. Hij stapt recht op de camera af en zegt: “Het spijt ons dat vrouwen dit vandaag moesten zien, maar in ons land maken vrouwen hetzelfde mee. Jullie zullen nooit veilig zijn. Jullie moeten de regering afzetten. Ze geven niet om jullie.'' De Britse Moslimraad veroordeelde de aanval. “Dit is echt een barbaarse daad die geen basis in de islam heeft en wij veroordelen dit zonder enig voorbehoud", aldus de raad in een verklaring.

Moskees doelwit
Op verschillende plekken in Engeland zijn moskeeën aangevallen, meldden Britse media vandaag. Een man is gearresteerd voor poging tot brandstichting in een moskee in de plaats Braintree in het graafschap Essex. Hij was gewapend met een mes de moskee binnengelopen, meldde de krant The Guardian.

Ook een moskee in Gillingham in het graafschap Kent was doelwit. Een man is aangehouden omdat hij vernielingen zou hebben aangericht. Ook waren in Londen rellen na de moord. Leden van de extreem rechtse English Defence League gooiden met flessen naar de politie in de buurt van de plek van de moord in Woolwich en riepen leuzen tegen de islam.

'Home grown'
Maurits Berger, hoogleraar Islam in de westerse wereld, zegt dat het profiel van de dader hem niet verbaast. ''Het is een 'home grown' radicaal, iemand die geboren en opgegroeid is in Groot-Brittannië, en blijkbaar een enorme boosheid hebben naar onze samenleving. Het had me meer verbaasd als het iemand was uit het buitenland.''

Dat komt volgens Berger omdat ze zich buitengesloten voelen. ''Ze hebben het gevoel er niet bij te kunnen horen, er zelfs niet bij te mogen horen. Ze ontwikkelen een sterk gevoel voor religie en identificeren zich met moslims in moslimlanden. En ze maken zich kwaad over wat er gebeurt in die landen. Die combinatie zorgt er voor dat sommige van deze mensen vinden dat ze een gruweldaad moeten stellen. Daarbij speelt ook de gedachte 'nu voelen zij ook eens hoe het is' een sterke rol.''

Gerelateerde artikelen