Nieuws23 mei '13 13:02Aangepast op 23 mei '13 18:08

Cameron: Aanval is verraad aan islam

Auteur: Marjan van den Berg

Een dag na de dodelijke aanval op een Britse militair op straat in Londen, heeft de Britse premier Cameron opgeroepen tot eenheid. Verschillende Britse moskeeën moesten het ontgelden.

Op klaarlichte dag werd een militair woensdag op straat in Londen met een kapmes vermoord.

De Britse premier Cameron, teruggekeerd van een werkbezoek in Parijs, noemde de gebeurtenissen donderdag "zeer schokkend". "Dit was niet alleen een aanval op Groot-Brittannië en op de Britse levensstijl, het was ook verraad aan de islam en aan de moslimgemeenschappen die zoveel bijdragen aan dit land." Hij voegde eraan toe dat de politie er alles aan deed om elk detail boven water te krijgen.

Cameron riep verder op tot eenheid en tot het weer oppakken van het dagelijks leven. "Een van de beste manieren om terrorisme te verslaan, is doorgaan met ons gewone leven."

Reacties moslimorganisaties
Verschillende moslimorganisaties in Groot-Brittannië hebben de aanval veroordeeld. Zo'n barbaarse daad vindt geen enkele grond in de islam, zei de Britse Moslimraad. Alle mensen en groepen, of zij islamitisch zijn of niet, moeten nu terughoudend reageren en de politie moet ervoor zorgen dat de spanningen niet oplopen, vindt de raad.

Door hun actie hebben de daders "zich buiten de islam gesteld'', zei Paul Salahuddin Armstrong van de Vereniging van Britse Moslims. Julie Siddiqi van een andere moslimorganisatie zei dat de daders "niet namens mij, mijn geloofsgemeenschap of de rest van het land'' hebben gehandeld.

Bang
Correspondent Vanessa Lamsvelt bespeurt in de wijk Woolwich, waar het drama zich afspeelde, uiteenlopende emoties. "Het was vandaag voor Woolwich-begrippen behoorlijk uitgestorven. Mensen die ik tegenkwam op straat, zeiden: we zijn gewoon bang."

Op een bijeenkomst in een buurthuis ervoer zij ook woede over het feit dat de actie specifiek gericht was tegen een Britse soldaat. Lamsvelt kreeg niet de indruk dat moslims nu massaal de schuld krijgen, of dat de spanningen in de wijk nu enorm zijn opgelopen. "Ik sprak ook een aantal mensen die zeiden: volgens mij waren ze gewoon onder invloed, zeker ook omdat ze zich zo hebben laten filmen en gewacht hebben totdat de politie hen zou oppakken."

Extreemrechts
Woensdagavond was er wel degelijk angst voor spanningen. Leden van de extreemrechtse English Defence League gooiden met flessen naar de politie in de buurt van de plek van de moord in Woolwich en riepen leuzen tegen de islam. De EDL zegt te strijden tegen 'islamisering'. Burgemeester van Londen Boris Johnson heeft gezegd dat het "helemaal verkeerd'' is om de islam verantwoordelijk te houden voor de moord.

Moskeeën
Na de slachting zijn op verschillende plekken in Engeland moskeeën aangevallen. Een man is gearresteerd voor poging tot brandstichting in een moskee in de plaats Braintree in het graafschap Essex. Hij was gewapend met een mes de moskee binnengelopen, meldt The Guardian.

Volgens een woordvoerder van de moskee weet de politie nog niet zeker of de aanval verband houdt met de moord. "Maar wij denken dat het een vergelding was. Dat bleek uit het gedrag van de man''.

Ook een moskee in Gillingham in het graafschap Kent was doelwit. Een man is aangehouden omdat hij vernielingen zou hebben aangericht.

Soldaat
Het slachtoffer was een soldaat. Zijn nabestaanden willen dat zijn identiteit voorlopig niet openbaar wordt gemaakt. De veiligheid rond Londense kazernes is opgevoerd, meldt de BBC.

Verdachten
De twee verdachten zijn volgens SkyNews geboren in Groot-Brittannië, en woonachtig in Londen. Een van de twee verdachten zou zich zo'n 10 jaar geleden hebben bekeerd tot de islam, vanuit een christelijke achtergrond. Volgens de Britse zender gaat de politie nu uitzoeken wie er achter de bekering zit.

De daders liggen nog in het ziekenhuis; een van hen is er slecht aan toe.

De politie heeft op twee adressen invallen gedaan naar aanleiding van de gebeurtenissen. Zeker een van die adressen was volgens de BBC waarschijnlijk van een van de daders. Volgens de buren zijn twee zussen, een oudere vrouw en een jongen afgevoerd in een politiebusje.

Gerelateerde artikelen