Nieuws11 nov '14 04:29Aangepast op 11 nov '14 07:06

Zuid-Korea staakt zoektocht in rampveerboot

Auteur: BNR Webredactie

De kapitein van de Zuid-Koreaanse veerboot Sewol verdwijnt 36 jaar achter de tralies. De 68-jarige Lee Jun-Seok werd dinsdag schuldig bevonden aan nalatigheid.

Archiefbeeld zoektocht naar de Sewol (EPA)
Archiefbeeld zoektocht naar de Sewol (EPA)

Aanklagers hadden de doodstraf geëist tegen de kapitein, die ze verantwoordelijk hielden voor de dood van opvarenden. De rechtbank ging daar echter niet in mee. De hoogste technicus van het vaartuig verdwijnt 30 jaar achter de tralies. Hij zou twee gewonde bemanningsleden in de steek hebben gelaten.

Zoektocht slachtoffers
De Zuid-Koreaanse autoriteiten staken de zoektocht naar slachtoffers van de ramp met de veerboot Sewol. Dat maakte de regering van het Aziatische land vandaag ook bekend. Negen opvarenden worden nog altijd vermist.

Verantwoordelijk minister Lee Ju-young bood op een persconferentie zijn excuses aan voor het besluit. "Het spijt me dat ik het einde van de zoekoperatie moet aankondigen. Daardoor kan ik mijn belofte om door te zoeken tot het laatste lichaam is gevonden niet houden.''

Bij het zinken van de veerboot kwamen meer dan 300 mensen om het leven, onder wie veel scholieren. De zoekactie moet onder meer worden gestaakt omdat het vaartuig na zeven maanden onder water te instabiel zou zijn geworden. Daardoor is het voor duikers te gevaarlijk geworden de Sewol binnen te gaan.

Gerelateerde artikelen