Nieuws18 nov '14 17:51

Schippers is tevreden over stijging zorgpremies

Auteur: Bram van Dijk

De zorgpremies stijgen niet hard, omdat de zorgverzekeraars hun reserves hebben aangesproken. Dit zegt de trotse minister Schippers van Volksgezondheid tegen BNR.

Minister Schippers. ANP
Minister Schippers. ANP

Alle grote zorgverzekeraars hebben hun premies voor de verschillende basisverzekeringen bekend gemaakt. De premies gaan omhoog, maar minder hard dan de minister zelf had verwacht.

De Consumentenbond wil de premie-opbouw zo snel mogelijk op tafel, maar volgens Schippers is dit spoedig op de websites van de verzekeraars te zien.

'Je betaalt ongeveer evenveel'
Schippers vindt dat men anders naar de stijgende premiekosten moet kijken. "Over all betaal je komend jaar ongeveer evenveel voor je zorg als afgelopen jaar." Dat komt omdat men niet alleen direct aan de zorgverzekeraar betaalt, maar ook via het loonstrookje.

"Het deel dat we aan de zorgverzekering betalen wordt hoger, onder andere omdat daar de wijkverpleegkundige bij komt. Maar dat betekent de premie aan de andere kant, via je loon, lager wordt. In de totale gezondheidszorg blijven de premiekosten ongeveer gelijk."

'Buitengewoon goed' en 'heel trots'
Het gaat 'buitengewoon goed' met de zorgkosten, vindt ze. "Het is lange tijd geleden dat de kosten ongeveer gelijk bleven. De zorgkosten steeg altijd enorm, begin van deze eeuw met 10 procent. Het gat met de economische groei werd steeds groter. Nu blijven we ongeveer gelijk en daar kunnen we heel trots op zijn. Het betekent dat de zorg meer heeft geleverd voor minder geld."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen