IS in buitenwijken grensstad Kobani, Koerden in de val
De Syrische stad Kobani, bij de Turkse grens, is omringd door IS-strijders. Het Turkse parlement heeft gisteren een wetsvoorstel goedgekeurd waarin de regering toestemming krijgt voor militaire operaties in Syrië en Irak.
Wat houdt het wetsvoorstel concreet in?
Correspondent Harald Doornbos: "Ten eerste zegt het parlement: Turkije kan mogelijkerwijs troepen sturen naar Syrië om de veiligheid van Turkije te garanderen en ten tweede kan Turkije buitenlandse troepen toelaten. Het kan dus basissen openstellen waarvan IS kan worden aangevallen.
Dat lijkt allemaal heel spannend, gaat Turkije vandaag of morgen troepen Syrië insturen? Dat hoeft het allemaal niet te betekenen. Zo'n toestemming werd al eens eerder genomen door het parlement in oktober 2012 en oktober 2013. Het gister genomen besluit was een verlenging daarvan. Wel is nieuw dat Turkije zegt dat buitenlandse mogendheden Turkse basissen mogen gebruiken voor operaties in Syrië."
Dan naar Kobani. Hoe ver is IS nu?
"IS is heel erg ver, het is al in de buitenwijken van Kobani geweest. IS heeft veel zwaardere wapens dan de Koerden en is rondom Kobani nauwelijks gebombardeerd door de Amerikanen. Dus het ziet er heel slecht uit voor de Koerden. Ik sprak gister een commandant en hij zei: 'IS zit nu in de stad. We zetten ons schrap, we zijn bezig met straatgevechten, we geven niet op, het is alles of niks.' Dus dat klinkt allemaal heel dreigend."
Kunnen de Koerden hulp verwachten van Turkije?
"Dat denk ik eerlijk gezegd niet. Het gaat om Koerden in Kobani die gelieerd zijn aan de PKK. Turkije beschouwt IS als een terroristische organisatie maar de PKK ook. Turkije staat er een beetje bij en kijkt er naar.
Wel doet Turkije de grens open zodat er Koerdische vluchtelingen vanuit Kobana naar Turkije kunnen vluchten, maar de grens blijft dicht voor Koerdische versterkingen. Dus de Koerden in Kobani zijn ingesloten aan drie zijden door IS en krijgen vanuit Turkije geen aanvoer van wapens, geen munitie en geen extra troepen. Dus wat dat betreft zitten de pro-PKK-Koerden behoorlijk in de val."
De Turken overleggen over een bufferzone van 15 kilometer aan de Syrische kant. Wat betekent dat?
"Dat zou een zeer grote stap zijn. Turkije zou kunnen optreden tegen de Koerden of tegen IS. Maar ze zouden in zo'n bufferzone ook vluchtelingen kunnen neerzetten. Dat wordt allemaal een hele grote stap, we zijn zo ver nog niet, maar er wordt wel over gesproken."