Nieuws5 nov '11 21:11

Hoera! Petten is jarig [slideshow]

Auteur: Maurice Driessens

Komende week bestaat de kernreactor in Petten 50 jaar. Om 21.48 uur op woensdag is het precies een halve eeuw geleden dat de eerste kernsplijting op Nederlandse bodem plaatsvond.

De reactor is in al die jaren vooral van binnen flink veranderd, maar ook van buiten honderden keren op de gevoelige plaat vastgelegd. 

Onderzoek en energie
In de loop der jaren is de reactor uitgegroeid tot een schakel in de strijd tegen kanker, en levert anno 2011 zo’n 60 procent van de Europese en 30 procent van de wereldproductie van medische isotopen, die worden ingezet bij kankerbehandeling en diagnostiek.

Van de 1.300 hoogopgeleiden die dagelijks in Petten werkzaam zijn, houdt een groot deel zich tegenwoordig nog wel bezig met onderzoekswerkzaamheden, onder andere over hoe energievoorziening in de toekomst kan werken.

50 jaar
NRG gaat het 50-jarig bestaan woensdag op gepaste wijze vieren, vervolgt de woordvoerster. ,,We blijven gewoon in bedrijf, maar staan wel even stil bij dit heuglijke moment. Met z’n allen zijn we hartstikke trots dat de reactor op z’n 50e nog zo goed presteert. Dat is best bijzonder.''

100 jaar
Het lijkt uitgesloten dat de kernreactor ook het 100-jarig jubileum gaat halen. De reactor zit aan het einde van zijn levensduur en er liggen plannen klaar voor opvolger Pallas. De oplevering van Pallas wordt op z’n vroegst in 2017 verwacht.

Naast Petten is ook Zeeland in de race als vestigingslocatie. Het kabinet moet hierover nog een besluit nemen.

Gerelateerde artikelen