Nieuws5 sep '12 06:37

Rutte waarschuwt Grieken voor de laatste keer

Auteur: Thijs Baas

Geen grote bedragen meer naar Griekenland. Dat zei VVD-leider en premier Mark Rute gisteravond tijdens het Carré-debat.

Daarmee sprak de VVD-leider zich voor het eerst écht uit over de Nederlandse houding ten opzichte van het zieltogende land. "Dit is mijn opvatting, dit vind ik. We hebben nu behoorlijk wat geld uitgeleend aan de Grieken. Ook in ons belang, onze banen en onze pensioenen, maar ik vind ook dat we moeten laten zien dat ze nu alle noodzakelijke maatregelen moeten nemen."

Privatiseren
Volgens Rutte is Griekenland tot twee keer toe geholpen met een hulppakket, en kan er geen sprake zijn van een derde ronde. De Grieken moeten volgens hem echt werk maken van het privatiseren van staatsbedrijven, belastingen innen en hervormingen doorvoeren. "Ik vind dat Nederland in Europa moet zeggen: 'dit was het. Jullie moeten jullie part of the deal leveren. Een paar miljard kunnen de Grieken zelf regelen. Het gaat altijd om grote bedragen, en die grote bedragen die zie ik niet meer zitten."

Volgens Rutte klinkt deze opvatting ook door vanuit onder meer Finland, Duitsland en Slowakije. "We zijn bereid om de Grieken te helpen, maar ze moeten nu ook zelf de noodzakelijke maatregelen nemen." 

Samsom
"Ik dacht dat de premier niet anders kon dan alles doen wat mogelijk is om de eurozone overeind te houden. Dat is namelijk de taak van Europese regeringsleiders, ook als ze demissionair zijn", oordeelt Diederik Samsom. "Internationale media zien nu een demissionair premier met een rode balk in beeld met de mededeling: "Ik ben niet bereid om alles te doen wat nodig is om de eurozone overeind te houden"."

Pechtold
D66-leider Alexander Pechtold vindt dat Rutte daarmee behoorlijk voor zijn beurt spreekt. "Dat gaat de hele wereld over. Ondernemers zullen het horen en de vraag was: doe je alles om de eurozone te redden. Nou, Rutte niet dus. Ik vind het onverantwoord dat de premier zegt: "ik doe niet het uiterste om de eurozone te redden. Het is dit soort beloftes dat zorgt dat mensen geen vertrouwen meer hebben in de politiek en zeker niet in een leider."

"Van een premier mag je verwachten dat hij het verhaal vertelt dat nodig is. Dit is een premier met twee gezichten en we hebben een premier nodig die weet wat hij wil. Regeren is vooruitzien en dit is wachten wat er gebeurt en niet durven kiezen voor Europa, terwijl onze banen uit Europa komen. En dat moet de premier durven vertellen, ook al komen er verkiezingen aan."

Risico
Volgens Donatello Piras van het Nederlands Debat Instituut neemt Rutte een behoorlijk risico om op deze manier stelling te nemen tegen nieuwe steun voor Griekenland. "Als je van tevoren had gezegd dat Rutte zich zo zou uitspreken en in een één op één-gesprek zou toegeven dat Griekenland er best eens uit zou kunnen stappen, dan had iedereen wel gezegd: 'dat gaat 'ie nooit zeggen', en dat heeft 'ie wel gezegd."

Lubbers
Oud-premier Ruud Lubbers noemde de uitspraken van Rutte in het programma 1 voor de verkiezingen "niet verstandig''. Als het aan Lubbers ligt kan Rutte zich overigens beter op binnenlandse kwesties richten.

Ook oud-minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) denkt dat Rutte op zijn woorden terug moet komen. "We krijgen niet al ons geld terug van Griekenland en we moeten waarschijnlijk nog een keer helpen'', voorspelde hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen