Nieuws13 mei '13 18:34

Extra maatregelen rond finale Chelsea-Benfica

Auteur: BNR Webredactie

Om supportersrellen te voorkomen rond de finale van de Europa League in de Amsterdam ArenA neemt de gemeente Amsterdam extra veiligheidsmaatregelen. De politie krijgt in de omgeving van het stadion en in de binnenstad de bevoegdheid preventief te fouilleren op het bezit van wapens.

Deze gebieden zijn aangewezen als veiligheidsrisicogebieden. Dit heeft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan maandag aangekondigd in de aanloop naar de wedstrijd tussen Chelsea uit Engeland en Benfica uit Portugal.

Wapens
Aanleiding voor de extra veiligheidsmaatregelen zijn verschillende confrontaties in het recente verleden tussen Ajaxsupporters en bezoekende voetbalclubs uit Groot-Brittannië, waaronder Manchester United, Manchester City en Celtic. De politie stuitte destijds tijdens het fouilleren van supporters op slagwapens, vuurwerk, messen, bivakmutsen, helmen in de vorm van een baseballcap, geprepareerde jassen, een stanleymes, een boksbeugel en drugs.

De gemeente concludeert op basis hiervan dat er een verhoogde kans op ongeregeldheden is rond de wedstrijd tussen Chelsea en Benfica, waarvoor de extra maatregelen nodig zijn. Het regime geldt dinsdag vanaf 14 uur en woensdag van 12 uur tot middernacht.

Feestelijke happening
Extra agenten zijn op de been om eventuele incidenten zo snel mogelijk aan te kunnen pakken. Volgens een politiewoordvoerder is de Amsterdamse politie maximaal voorbereid. "Onze inzet is om de finale een feestelijke happening te laten zijn waarbij wangedrag niet wordt getolereerd op welke wijze dan ook'', zegt de woordvoerder van het politiekorps. Hij meldt dat de politie nauw contact onderhoudt met de Engelse en Portugese politie. Supporters van wie de politie weet dat zij naar Amsterdam komen om te rellen, worden direct weggestuurd.

Gerelateerde artikelen