Nieuws11 dec '14 16:19

Minister Kamp: 'Boete voor overheden die facturen te laat betalen'

Auteur: Karlijn Meinders

Minister Kamp gaat overheden die laks zijn met het betalen van facturen aanpakken. Betalen ze voortaan niet op tijd, dan kunnen ze een boete verwachten.

Bron: ANP
Bron: ANP

Volgens de wet moeten gemeenten of overheden facturen binnen 30 dagen voldoen, maar in werkelijkheid gebeurt dit vaak pas veel later. Ondernemers hebben te weinig instrumenten om de overheid vervolgens aan te pakken en laten het er meestal bij zitten.

Leendert-Jan Visser is directeur van MKB-Nederland. Volgens hem heeft het lang genoeg geduurd. "Het is één van de grootste ergernissen van de branche. We hebben vier jaar lang een monitor gepubliceerd, waarin te zien was waar het in Nederland het ergst was. Er is gewoon een wet. Deze schrijft gemeenten voor dat er binnen dertig dagen betaald moet worden, maar er zijn genoeg wethouders in ons land die zich daar niet aan houden."

Forse sanctie
Gemiddeld wordt er een week te laat betaald. "Maar er zijn gemeenten die er een enorm potje van maken. Minister Kamp heeft nu gezegd 'Ik ben het zo eens met MKB-Nederland, we gaan ons gewoon aan de wet houden en er komt een forse sanctie voor de gemeenten die dit niet doen.'"

Er was al een boete mogelijkheid, maar daar moest je als ondernemer eerst naar gaan vragen. "En dat doe je niet, want je doet zaken met die bedrijven." Nu gaat de overheid dit zelf doen. "Iedere overheid houdt zich dan aan de eigen wetten. Zoals het hoort."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen