Nieuws8 sep '14 15:28

Ambtenaar kan struinen door privé-informatie

Auteur: Bram van Dijk

Een groot gedeelte van de gemeenteambtenaren kan grasduinen in een enorme hoeveelheid persoonlijke gegevens van burgers. Dat blijkt uit onderzoek van De Correspondent naar de gemeentelijke database Suwinet.

Hieruit bleek dat gemeenten 'dramatisch' met persoonlijke gegevens uit Suwinet omgaat. "Suwinet is oorspronkelijk bedoeld om uitkeringsaanvraag te controleren", zegt Maurits Martijn. "Dat betekent dat je best wel wat gegevens nodig hebt. Denk aan gegevens over inkomen, diploma's, huisvesting, mogelijke KvK-inschrijvingen."

En daar hebben veel te veel ambtenaren veel te gemakkelijk toegang tot. "Het scheelt een beetje per gemeente, maar bij kleine gemeenten is het vaak zo dat de meeste ambtenaren daar toegang tot hebben. In grote gemeenten niet, daar is een soort van autorisatiesysteem, maar dat werkt niet echt. Mensen die geen toegang hebben tot die database, bijvoorbeeld stagiaires, kunnen er soms wel in."

WK 2010
En er wordt regelmatig misbruik van gemaakt. Zo was er een piek te zien in het aantal inzagen tijdens het WK 2010 bij WK-spelers en -trainers. "En we hebben ontdekt dat na de aanslag bij Koninginnedag in 2009, toen de auto met het kenteken in beeld was, er vanuit verschillende gemeente is gezocht naar dat kenteken."

Oplossing lastig
Een oplossing is volgens Martijn niet binnen een handomdraai gevonden. "Er zitten fundamentele fouten in dit systeem en het is de afgelopen jaren uitgedijd. Er zitten steeds meer gegevens in en er hebben steeds meer partijen toegang tot die gegevens. Een van de grootste problemen is dat uiteindelijk de gemeente zelf verantwoordelijk is voor het gebruik van het systeem. De gemeente moet dus verantwoording afleggen aan de gemeenteraad. Maar er is niet een overkoepelende organisatie die echt tikken uit kan delen."

Gerelateerde artikelen