Nieuws18 dec '14 15:17

Oxfam Novib: hulpverlening tsunami soepel verlopen

Auteur: BNR Webredactie

Oxfam Novib is redelijk tevreden over de hulpverlening na de tsunami van 2004. Tweede Kerstdag is het precies tien jaar geleden dat de inwoners van veertien landen door een verwoestende vloedgolf werden overvallen. Naar schatting kwamen 230.000 mensen om. 13,5 miljard dollar ging naar Azië om de getroffen gebieden te helpen.

Veel mensen hebben inmiddels weer een plek om te wonen. Daarnaast is er een ‘veel beter’ systeem gekomen om mensen te waarschuwen, aldus Hans van den Hoogen, directeur van Oxfam Novib.

Rust teruggekeerd
Bijkomend is het verhaal over Atjeh, waar ten tijde van de tsunami nog een opstand heerste tegen de regering. Daar werd vrede gesloten, wat volgens Van Den Hoogen ‘in positieve zin heeft bijgedragen aan de opbouw van dat gebied’. Ook in Sri Lanka is de rust teruggekeerd. Er woedde tijdens en na de tsunami een burgeroorlog, maar die is over. “Als je nu teruggaat naar de getroffen gebieden, dan zie je op bepaalde plekken dat er een tsunami is geweest, maar voor een groot deel ziet het eruit alsof er nieuwe steden en dorpen zijn gebouwd. Dus er is heel veel gebeurd de laatste tien jaar.”

Chaotisch
Toch, laat Van Den Hoogen weten, is niet alles in eerste instantie goed gegaan. Het herstel van de mangrovebossen bijvoorbeeld. “Veel plantjes sloegen niet aan, omdat niet duidelijk was hoe die mangrovebossen hersteld moesten worden. Daarnaast zijn in het begin ook veel huizen niet goed gebouwd. Dat is later allemaal hersteld.” Hij vervolgt:

 

Lessen geleerd
Volgens Van Den Hoogen is de situatie rondom de tsunami een leerzame geweest. “Lokale mensen zijn op het moment van een ramp het beste in staat om hulp te verlenen. Het belang om te investeren in lokale organisaties is groot, dat is wel duidelijk geworden na deze ramp. Dat zou altijd een prioriteit moeten zijn, maar helaas gebeurt dat nog te weinig.”

Gerelateerde artikelen