Programma19 jun '12 07:56Aangepast op 19 jun '12 11:14

Moeten Q-koorts-slachtoffers compensatie krijgen?

Auteur: Anne-Greet Haars

De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, velt vandaag zijn oordeel over de aanpak van de overheid in de bestrijding van de Q-koorts.

De Ombudsman zocht uit of slachtoffers genoeg zijn geïnformeerd en beschermd rondom de uitbraak van de ziekte in 2007. En stel dat de overheid nalatig is geweest; krijgen de slachtoffers dan compensatie?

Michel van den Berg, voorzitter van Q-uestion, stichting voor mensen met Q-koorts, is zelf ook Q-koorts-slachtoffer. De Ombudsman heeft dit onderzoek in opdracht van zijn organisatie gedaan. “Ik verwacht in ieder geval dat de Ombudsman vast zal stellen dat het belang van de burger niet altijd op de juiste manier is gediend door de overheid.”

De stichting wil naast een parlementaire enquête naar de aanpak van de ziekte, ook een bevolkingsonderzoek. De voorzitter van Q-uestion denkt dat er potentieel nog duizend mensen rondlopen met de bacterie in hun lijf.

Parlementair onderzoek
Als de overheid nalatig is geweest, dringen de Q-koortspatiënten aan op een Parlementair Onderzoek naar hoe de overheid de bestrijding van de ziekte heeft aangepakt. “Het onderzoek moet nieuwe kennis naar boven brengen die ergens onder de pet is gehouden. Alle informatie tussen 2006 en 2011 is nodig om een juist oordeel te vellen of de overheid goed heeft gehandeld en of het parlement genoeg informatie heeft gehad om goed te handelen", aldus Van den Berg.

Uitbraak 2007
Sinds de uitbraak van Q-koorts in 2007 zijn bijna 4.000 mensen ziek geworden en zijn er zelfs 19 mensen aan overleden. Om verdere besmetting te voorkomen zijn uiteindelijk 50.000 drachtige melkgeiten gedood. Dit had veel minder kunnen zijn als de overheid sneller had ingegrepen, concludeerde onderzoekscommissie Van Dijk in november 2010.

Maar dit onderzoek was niet genoeg voor veel patiënten die zitten met klachten die op griep lijken. Daarom onderzocht de Nationale Ombudsman de afgelopen maanden of die mensen tekort is gedaan. “Wat konden mensen en mogelijke Q-koorts patiënten in redelijkheid van de overheid verwachten en daarbij speelt een belangrijke rol of de overheid wel tijdig en voldoende informatie heeft gegeven”, zegt Alex Brenninkmeijer.

Eerder op de hoogte
De verantwoordelijke ministers Ab Klink van Gezondheid en Gerda Verburg van Landbouw weigerden excuses aan te beiden. Maar vorige week onthulde Nieuwsuur dat het ministerie van Landbouw wel al eerder op de hoogte was van bijna 100 besmette bedrijven en dat er niets met die informatie werd gedaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen