Ook rundvlees vaak besmet
De maatregelen die genomen worden om te voorkomen dat de gevaarlijke bacterie ESBL zich verder verspreidt, zijn niet voldoende. Zeker niet zolang de farmaceutische industrie het commercieel niet interessant genoeg vindt om nieuwe antibiotica te ontwikkelen.
Dat zegt hoogleraar industriële biotechnologie Gerard van Beynum tegen Harmke Pijpers in het BNR Gezond. ''De wedstrijd tussen bacteriën en antibiotica wordt steeds moeilijker, elke keer ontstaat resistentie. En de industrie doet aan kansberekening. Als zij concluderen dat de kans dat ze ooit nog een nieuw antibioticum ontdekken kleiner is dan de kans dat een ander project slaagt, zetten ze hun researchers daar op.''
Na kipfilet blijken ook biefstuk en kalfsvlees besmet te zijn met ESBL. Minister Schippers vindt dat het gebruik van antibiotica in de veehouderij fors omlaag moet. ''Dat is al 40 jaar het geval,'' zegt Van Beynum. ''Maar dat gaat helemaal niet zo makkelijk. En als je het in Nederland goed geregeld hebt, heb je nog geen garantie dat het in het buitenland goed gaat en belandt de rotzooi alsnog op je bord. Zulke maatregelen kun je alleen mondiaal afspreken.''
Simplistisch advies
Ook het advies aan consumenten om goed op te letten bij het klaarmaken van vlees vindt Van Beynum niet voldoende. ''Het is, met permissie, nogal simplistisch. Hoe breng je dat überhaupt in de praktijk?''
De bacterie is bij onderzoek gevonden op 40 procent van het kalfsvlees en 13 procent van het rundvlees. "Je wordt niet ziek van de bacterie zélf. Maar omdat de bacterie resistent is tegen veel antibiotica, kan het zijn dat voorgeschreven antibiotica niet meer werkt." zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond.
Flink doorbakken
Vorig jaar bleek uit onderzoek van de Consumentenbond al dat vrijwel alle kip in Nederlandse supermarkten besmet is met ESBL.
Volgens Van der Staak moet de veehouderij veel minder antibiotica gaan gebruiken. Consumenten moeten goed opletten bij het klaarmaken van vlees. "De oplossing is om vlees door en door te bakken. Iedereen weet al dat je dat bij kip moet doen. Maar nu moeten consumenten dat óók doen bij vlees als worst en gehakt."
Het land van herkomst zegt weinig over een eventuele besmetting. Alleen biefstuk uit Ierland (6 procent) heeft minder vaak ESBL-bacteriën dan biefstuk uit landen zoals Nederland, Duitsland en België (17 procent).
Morgen om 10.00 uur in BNR Gezond het hele interview met Gerard van Beynum.