BNR logo
  • Nieuws
  • Radio
    • Programmagids
    • AEX Factor
    • Baanbrekende Businessmodellen
    • Beleggerspanel
    • Beter
    • BNR Auto-Update
    • BNR Europa
    • BNR Mobility
    • BNR Sport
    • BNR's Big Five
    • Boardroompanel
    • Boekestijn en De Wijk
    • BREEKT
    • Column Ben van der Burg
    • Column Bernard Hammelburg
    • Column Jaap Jansen
    • Column Marianne Zwagerman
    • Column Paul Laseur
    • Crypto Update
    • Cryptocast
    • De Nationale Autoshow
    • De Nieuwe Wereld
    • De Ochtendspits
    • De Top van Nederland
    • De Wereld
    • Digitaal
    • Duurzaam
    • Economenpanel
    • Eyeopeners
    • Kees de Kort
    • Koplopers
    • Lobbypanel
    • Ondernemerspanel
    • Postma in Amerika
    • Spitsbrekers
    • Tech Update
    • The Daily Move
    • The Friday Move
    • Toon van de Week
    • Vastgoed Gezocht
    • Wereldveroveraars
    • Werkverkenners
    • Wetenschap Vandaag
    • Zakendoen
  • Gemist
    • Alle podcasts
    • All in the Game
    • Amerika Podcast
    • BNR Perestrojkast
    • China Podcast
    • Column Corné van Zeijl
    • Crypto Cowboys
    • Cryptocast
    • De Ben Tiggelaar Podcast
    • Dé Klantenpodcast
    • De Legende van Satoshi Nakamoto
    • De Nieuwsdag
    • De Ondernemerskamer
    • De Technoloog
    • Een Jaar Burgemeester
    • Europa Update
    • Factcheck Europa
    • Het Bromvliegeffect
    • Het Nieuwe Geld
    • Honger
    • IJzige Tongen
    • Italië Podcast
    • Ochtendnieuws
    • Petrolheads
    • Podcast Top 40
    • De Strateeg
    • Space Cowboys
    • Spitsbrekers
    • The Road to Zandvoort
    • Ukrayina
    • Voeding van morgen
    • Vraag het Gommers
    • Werkprofessor
    • Zakendoen De Veranderaars
  • Partners
Nieuws

Ook rundvlees vaak besmet

  • BNR Webredactie
vrijdag 24 mei 2013, 8:58 Update: vrijdag 24 mei 2013, 18:27
Gerard van Beynum: 'De industrie doet aan kansberekening. Als zij concluderen dat de kans dat ze ooit nog een nieuw antibioticum ontdekken kleiner is dan de kans dat een ander project slaagt, zetten ze hun researchers daar op.' "De veehouderij moet veel minder antibiotica gebruiken" - Babs van der Staak van de Consumentenbond.

De maatregelen die genomen worden om te voorkomen dat de gevaarlijke bacterie ESBL zich verder verspreidt, zijn niet voldoende. Zeker niet zolang de farmaceutische industrie het commercieel niet interessant genoeg vindt om nieuwe antibiotica te ontwikkelen.

Dat zegt hoogleraar industriële biotechnologie Gerard van Beynum tegen Harmke Pijpers in het BNR Gezond. ''De wedstrijd tussen bacteriën en antibiotica wordt steeds moeilijker, elke keer ontstaat resistentie. En de industrie doet aan kansberekening. Als zij concluderen dat de kans dat ze ooit nog een nieuw antibioticum ontdekken kleiner is dan de kans dat een ander project slaagt, zetten ze hun researchers daar op.''

Na kipfilet blijken ook biefstuk en kalfsvlees besmet te zijn met ESBL. Minister Schippers vindt dat het gebruik van antibiotica in de veehouderij fors omlaag moet. ''Dat is al 40 jaar het geval,'' zegt Van Beynum. ''Maar dat gaat helemaal niet zo makkelijk. En als je het in Nederland goed geregeld hebt, heb je nog geen garantie dat het in het buitenland goed gaat en belandt de rotzooi alsnog op je bord. Zulke maatregelen kun je alleen mondiaal afspreken.''

Simplistisch advies
Ook het advies aan consumenten om goed op te letten bij het klaarmaken van vlees vindt Van Beynum niet voldoende. ''Het is, met permissie, nogal simplistisch. Hoe breng je dat überhaupt in de praktijk?''

De bacterie is bij onderzoek gevonden op 40 procent van het kalfsvlees en 13 procent van het rundvlees. "Je wordt niet ziek van de bacterie zélf. Maar omdat de bacterie resistent is tegen veel antibiotica, kan het zijn dat voorgeschreven antibiotica niet meer werkt." zegt Babs van der Staak van de Consumentenbond.

Flink doorbakken
Vorig jaar bleek uit onderzoek van de Consumentenbond al dat vrijwel alle kip in Nederlandse supermarkten besmet is met ESBL.

Volgens Van der Staak moet de veehouderij veel minder antibiotica gaan gebruiken. Consumenten moeten goed opletten bij het klaarmaken van vlees. "De oplossing is om vlees door en door te bakken. Iedereen weet al dat je dat bij kip moet doen. Maar nu moeten consumenten dat óók doen bij vlees als worst en gehakt."

Het land van herkomst zegt weinig over een eventuele besmetting. Alleen biefstuk uit Ierland (6 procent) heeft minder vaak ESBL-bacteriën dan biefstuk uit landen zoals Nederland, Duitsland en België (17 procent).

Morgen om 10.00 uur in BNR Gezond het hele interview met Gerard van Beynum.

BNR GezondConsumentenbondGezondheidvleesVoeding
Deel dit artikel:

Aanbevolen podcasts

Vakbonden: Geef longcovidpatiënt schadevergoeding van 22.000 euro

Robotchef leert proeven wat wij proeven

Veroudering tegengaan met poeptransplantaties

Volg de discussie via Facebook of Twitter

Doe mee aan de discussie op onze Facebookpagina of via Twitter (#bnr).
BNR Facebook BNR Twitter
live-studio-image

Populairste podcasts

Er is geen uitweg meer in de kwestie Sanderink

Oekraïne-update dinsdag, dag 83

Opinie | Een machtsspel binnen de ECB

Opinie | Poetins diefstal

'Meer geld nodig voor spoorambities'

  • BNR Nieuwsradio

  • Contact
  • Frequenties
  • Files en flitsers
  • BNR Nieuwsbrief
  • Podcasts
  • RSS feed
  • Disclaimer
  • Zakelijke info

  • Dutch Podcast Awards
  • Adverteren
  • Podcast laten maken
  • Vacature plaatsen op BNR
  • Werken bij BNR
  • Stages
  • FD Mediagroep

  • Company.info
  • Energeia
  • ESB
  • FD
  • FD Mediagroep
  • Investment Officer
  • Listn
  • PensioenPro
  • Download de app

  • Privacy
  • Copyright
  • Cookies
  • Voorwaarden