Nieuws29 sep '14 10:24

Angstige investeerders weg uit ebolavrije landen

Auteur: Pieter van den Akker

Investeerders blijven weg uit landen als Ghana en Ivoorkust, hoewel daar nog geen gevallen van ebola bekend zijn. "Mensen zijn er toch bang voor en blijven weg, terwijl dat niet hoeft. Er zijn daar minder ebolagevallen dan in Europa." Dat zegt Hans Docter, ambassadeur in Ghana en Liberia, op BNR.

“Voor die landen is het dramatisch", zegt Docter tegen deze zender. "Alles ligt stil. Bedrijven die daar zitten, kunnen hun werk niet doen. Dus die hebben een flinke strop. Vergaderingen worden afgezegd en investeerders die langs zouden komen stellen hun reis uit, ook al is hier nog geen ebola."

Oproep president Liberia
De Liberiaanse president Ellen Johnson roept Nederland op om artsen, verpleegkundigen en medicijnen naar haar land te sturen. In het KRO-programma Brandpunt zei het staatshoofd dat deze hulp belangrijk is om ebola effectief aan te kunnen pakken.

"Het is fantastisch dat ze zoveel vertrouwen in ons heeft", vindt Docter. "Maar het is heel erg belangrijk dat we die hulp gecoördineerd geven en dat we dat niet in het wilde weg doen, maar via structuren zoals de VN of de gezamenlijke hulporganisaties in Nederland. Dat is de beste manier om de hulp op de plek te krijgen waar die nodig is.”

Is die hulp aan het verbeteren?
Docter:

 
 
 

"Afgelopen vrijdag is hier in Accra het hoofdkwartier van de nieuwe VN-missie van start gegaan, die moet zorgen dat de hulp nu sneller gaat lopen. Maar als ik de afgelopen dagen zo het nieuws zag: er zijn nog steeds te weinig verplegers en artsen. Ik hoop dus dat het deze week van de grond komt.”

Is er veel angst onder Nederlandse artsen en verpleegkundigen om naar Liberia af te reizen?
"Ik denk dat er veel angst is. In het begin zijn er artsen en verplegers gaan werken met onvoldoende middelen en niet met de juiste protocollen. Ook omdat ze het natuurlijk allemaal nog niet wisten, zijn ze door schade en schande wijs geworden. Maar met de juiste middelen en de juiste bescherming is het voor artsen en verplegers heel goed mogelijk om veilig te werken. Dat zagen we ook gisteren in de documentaire van Brandpunt: artsen die de juiste protocollen volgen, kunnen goed en veilig hun werk doen.”

Wat kunt u doen om deze angst weg te nemen?
“Wij proberen een zo goed mogelijk beeld te geven, ook aan Nederlanders en hulpverleners die daar zitten. We hebben een arts, een epidemioloog, op de ambassade. Die kent de landen goed en staat in nauw contact met de mensen daar. Die is nu onderweg naar het gebied om te kijken wat we als Nederland nog meer kunnen doen om te zorgen dat de hulp sneller gaat verlopen.”

Gerelateerde artikelen