Nieuws13 nov '14 13:17

'Kris J. regelt dit, Kris J. regelt dat'

Auteur: BNR Webredactie

"Mevrouw de rechter, het zegt me allemaal niets." Oud-IRT-informant Kris J. (54), verdacht van het organiseren van illegale pokertoernooien bij de Haarlemse voetbalclub Young Boys, witwassen en afpersing, wast donderdagmorgen voor de rechtbank in Haarlem zijn handen in onschuld.

J. is de laatste van 14 verdachten die terecht staan in het proces Courage, dat startte met een onderzoek naar wietteelt en waarbij de politie gaandeweg op andere zaken stuitte. Pokeravonden om grote geldbedragen in de voetbalkantine van Young Boys, clandestiene betalingen aan spelers en forse contante stortingen bij de bank. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is J. een van de kopstukken.

Die vermeende spilfunctie doet J. voor de rechtbank af als kletskoek. Hij deed mee aan de pokeravonden, maar organiseerde ze nooit. Bovendien ging het niet om grote bedragen. "Het was met vrienden. We kochten voor 50 of 60 euro fiches en dat was het." Van betalingen aan voetbalspelers weet hij al helemaal niets. "Daarvoor moet u niet bij mij zijn."

Het dossier lijkt iets heel anders te vertellen, blijkt als de rechters hem verklaringen, transcripties van afgeluisterde telefoongesprekken en oude sms-berichten voorhouden. 'De politie, het OM, ze zeggen: Kris regelt dit, Kris regelt dat. Ik word er een beetje doodziek van", reageert J.

In de loop van donderdag wordt bekend welke straf het OM tegen J. eist.

Gerelateerde artikelen