Minimumloon mogelijk gevaar voor Duits 'jobwunder'
Duitsland zal vanaf 2015 een landelijk minimumloon krijgen. Het kabinet van kanselier Angela Merkel heeft een wetsvoorstel van de sociaaldemocratische SPD aangenomen. Critici zien het Duitse 'jobwunder' in gevaar komen.
Het Duitse kabinet heeft vandaag besloten tot de instelling van een omvangrijk minimumloon. De ministers van de christelijke CDU/CSU en de sociaaldemocratische SPD stemden in met de invoering van een minimumuurloon van 8,50 euro per uur voor Duitse werknemers. De Duitse Tweede Kamer, de Bundestag, moet nog over het wetsvoorstel debatteren en er vervolgens mee instemmen.
Voor minister van Arbeid Andrea Nahles en haar partij SPD is de invoering van het minimumloon een groot succes, maar voor de regering van kanselier Angela Merkel is het toch wel een experiment. Het valt nog te bezien hoe het nieuwe minimumloon uitwerkt.
20 procent van de werknemers verdient minder dan 8,50 euro
Duitse vakbonden zien uiteraard veel voordelen in een minimumloon. Zo werkt nog altijd ongeveer 20 procent van de werknemers voor minder dan 8,50 euro per uur. Sommigen verdienen zelfs minder. Volgens de bepleiters kunnen veel mensen met een minimumloon eindelijk van hun werk leven, vallen ze de staat dus niet meer lastig en kunnen ze bovendien zelf voor hun pensioen zorgen. Verder zou het minimumloon de economie een push geven.
Critici brengen tegen een minimumloon in dat het het Duitse 'jobwunder' zou kunnen bedreigen. Volgens economische experts in Duitsland zou het tot 900.000 banen kunnen vernietigen. Ook zou het voor langdurig werklozen voortaan moeilijker zijn een baan te krijgen omdat zij gewoon door de lageloonsector kunnen terugkeren naar de arbeidsmarkt. Veel werklozen zouden daarom verder “Hartz 4”-steun trekken. Volgens schattingen worden er een halve tot een miljoen mensen getroffen.
Uitzonderingen voor langdurig werklozen
Het wetvoorstel bevat daarom verschillende uitzonderingen op het minimumloon. Als langdurig werklozen een nieuwe baan krijgen, mogen zij in de eerste zes maanden minder verdienen dan 8,50 euro per uur. Bovendien hebben jongeren onder 18 jaar en stagiaires geen recht op minimumloon. Dus zullen jongeren de oudere werknemers de banen niet kunnen wegnemen.
Desondanks zijn volgens een studie van het ifo-Instituut de meeste bedrijven rustig over de invoering van het minimumloon. Volgens de rondgang verwacht slechts 11 procent van de bedrijven dat zij in 2015 als gevolg van het minimumloon minder mensen kunnen inhuren of mensen moeten ontslaan. De grote Duitse exportbedrijven, zoals de chemische sector, machinebouw of autoproducenten, zijn sowieso niet bang voor het minimumloon, omdat zij tóch al meer betalen. Maar volgens critici zou het minimumloon toch de economie aantasten, als dienstverlening duurder wordt.