Nieuws27 nov '14 11:58

Amsterdamse woningmarkt op weg naar volledig herstel

Auteur: BNR Webredactie

Dit jaar is het aantal woningverkopen in Amsterdam sterk gestegen en dat geldt ook voor de prijzen. De prijsstijging dit jaar past bij dezelfde piekperiode als voor de crisis. De woningmarkt lijkt hiermee hard op weg te zijn naar volledig herstel.

Sven Heijnen, van Makelaarsvereniging Amsterdam, zegt vooral herstel te zien binnen de ring Amsterdam. "Met uitzondering van Noord, zien we daar over de hele linie een stijging. Met de ring A10 als grens. In grafieken is te zien dat op het moment dat Amsterdam het landelijk dieptepunt haalt, het epicentrum van het herstel op de Dam ligt. Amsterdam is de voorbode voor de rest van Nederland."

Voor het herstel zijn volgens Heijnen meerdere oorzaken aan te wijzen. "We hebben te maken met uitgesteld gedrag. Mensen die het al een tijd wilden, maar het nu pas kunnen. Ook is de rente laag en een ander bijzonder fenomeen is het schenken, waar de taboe vanaf is."

Kopen aantrekkelijker
Heijnen acht de kans groot dat de stijging doorzet. "Ik heb twintig jaar terug gekeken in grafieken en elke keer zie je om de zeven, acht jaar dezelfde pieken terug. Dus ik durf er wel vanuit te gaan dat de markt blijft aantrekken."

Het betekent niet per definitie dat kopen beter is dan huren. Huren blijft natuurlijk flexibeler. "Maar", zegt Heijnen, "met een normale koophorizon van vijf, zes jaar, is kopen wel aantrekkelijker geworden. Zeker nu de huurprijzen zo onder druk staan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen