Nieuws3 jul '13 12:49

Zwangere vrouw krijgt regelmatig kritiek van werkgever

Auteur: Anne-Greet Haars

Een derde van de werkende zwangere vrouwen krijgt regelmatig kritiek op hun zwangerschap van hun manager. Dat blijkt uit een enquête van het College voor de Rechten van de Mens.

Aan de enquête hebben tot nu toe 750 vrouwen deel genomen. "Vrouwen worden getroffen in hun ziel. Ze voelen zich onprettig en onzeker. Het brengt nadeel toe aan hun functioneren", vertelt Laurien Koster, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens.

'Ongelofelijk'
Bij ruim een kwart van de vrouwen gaat de promotie niet door vanwege hun zwangerschap. Ook het niet verlengen van het contract komt veel voor, zo blijkt uit de peiling. "Wat we horen aan uitspraken grenst aan het ongelofelijke'', zegt Koster. "Er zijn zelfs bedrijven die een clausule met betrekking tot zwangerschap opnemen in hun contract. Dat is echt verboden.''

Het College is met het onderzoek gestart nadat uit het jaarverslag van 2012 bleek dat ruim 45 procent van de werkende vrouwen negatieve ervaringen heeft met zwangerschap in relatie tot werk.

Waarom?
Volgens Koster is het een beetje gissen naar de oorzaak van dergelijk gedrag van managers. "De gemiddelde manager denkt dat hij last heeft van die zwangerschap, terwijl er geen afwezigheid zo goed te regelen en te plannen valt als een zwangerschap. Als je voorman van de trap valt, moet je het ook regelen."

"Voor vrouwen is het heel belangrijk dat ze zich goed bewust zijn dat dit niet mag. En de bal ligt vooral bij de werkgevers: ze hebben in een eerder onderzoek gezegd dat ze de geluiden van vrouwen die gediscrimineerd worden, niet herkennen. Maar het lijkt me tijd voor een goed gesprek met hun managers op de werkvloer."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen