Nieuws2 jan '14 10:19

Colorado in de rij voor legale wietwinkel

Auteur: Reinout van Wagtendonk

In de Amerikaanse staat Colorado mag je in dit nieuwe jaar nu voor het eerst legaal marijuana kopen als recreatiedrug. Bij het opengaan van de eerste wietwinkels in Colorado stonden de mensen gisteren in de rij.

Als de gelegaliseerde detailhandel van wiet in deze staat een succes wordt - inclusief de tientallen miljoenen aan belastingopbrengsten die worden verwacht - dan gaan mogelijk ook andere staten in de VS dit voorbeeld volgen.

De eerste legale deal was gisteren in een wietwinkel in Denver. Koper en verkoper werden omringd door fotografen en cameramensen. De naam van die eerste koper: Shawn Azzariti, voor het geval dit historische moment Trivial Pursuit zal halen. De man is een oud-marinier die met een oorlogstrauma terugkwam uit Irak. Marijuana is een medicijn voor hem, beter dan wat je bij de apotheek kunt krijgen.

Op medische indicatie kon je al een aantal jaren legaal marijuana krijgen in Colorado en verschillende andere Amerikaanse staten. Dat je nu ook naar de winkel kan voor wiet voor puur recreatief gebruik is groot nieuws, waar gisteren in ieder geval in Colorado zelf rechtstreeks TV-verslag van gedaan.

Opmerkelijk was hoeveel mensen van buiten deze Rocky Mountains-staat zich meteen gisteren al als klant aandienden bij de meer dan 20 winkels die direct op 1 januari al met de verkoop zijn begonnen.

De mensen kwamen vanuit Texas, waar de drugswetten veel strenger zijn, en uit Wisconsin; een man voor wie zijn eerste legale transactie kennelijk zo’n beetje een religieuze ervaring was. Drugstoerisme is een situatie die is voorzien in de planning voor de legalisering. Als je je niet kunt identificeren als inwoner van Colorado is je aankooplimiet veel strikter. Coloradans kunnen per keer één Amerikaanse ons meekrijgen; iets meer dan 28 gram. 

Mensen van buiten de staat mogen slechts een kwart van die hoeveelheid kopen. Overigens kan vooralsnog niemand nog zoveel tegelijk kopen, tenzij op een al bestaande medisch recept, omdat de aanvoer beperkt is. De wiet moet grotendeels uit eigen teelt komen en met deze eerste stormloop op het nu legale product moet er gerantsoeneerd worden. Volgens Toni Fox, eigenares van Denver’s Discreet Dispensary, heeft ze de komende dagen zeker nog voorraad.

Vraag en aanbod in de nu legale wietindustrie in Colorado, dat moet nu in de praktijk de balans gaan vinden. En ook de practische handhaving van de regels die heel zichtbaar op posters in de wietwinkels aan de muur hangen. De regulering lijkt op die van alcohol: onder de 21? No deal. Consumptie in het openbaar? Verboden. Onder invloed in de auto? Hartstikke strafbaar. Doorverkopen mag niet, en zeker niet aan minderjarigen. Over de staatsgrens transporteren is ook een delict. Gemeenteraadslid Charlie Brown in Denver was betrokken bij het opstellen van alle regels en voorschriften. We kunnen er geen potje van maken, zegt hij, geen chaos, want het hele land kijkt mee...

Als het goed gaat gaat de legale wietbranche de economie van Colorado een half miljard dollar per jaar opleveren en meer dan 65 miljoen aan belastingopbrengsten. De staat Washington heeft de verkoop van marijuana inmiddels ook gelegaliseerd, daar begint de detailhandel later dit jaar.

Gerelateerde artikelen