Nieuws2 apr '14 12:32Aangepast op 2 apr '14 13:58

Bekentenis in moorden Exloo en Dwingeloo

Auteur: Marjan van den Berg

De twee verdachten die vorige maand in Hoogeveen zijn aangehouden op verdenking van drie moorden, hebben een volledige bekentenis afgelegd. Dat meldt het Openbaar Ministerie. De broers zeggen dat het hen alleen ging om geld.

Image

De twee broers van 28 en 29 jaar werden een maand geleden aangehouden in hun woning in Hoogeveen. De politie had de twee al langer op het oog, maar doorslaggevend bewijs ontbrak. Begin maart kwam er bij het onderzoeksteam zoveel informatie binnen dat justitie en politie besloten de twee te arresteren. De directe aanleiding was een afgeluisterd gesprek tussen de broers.

Confrontatie
Hun bekentenis kwam niet direct, zegt persofficier Pieter van Rest. “Aanvankelijk wilden ze eigenlijk niks zeggen over wat er gebeurd zou zijn, maar de confrontatie met al het onderzoeksmateriaal – de politie heeft geweldig recherchewerk verricht, heel veel feiten verzameld – heeft hen uiteindelijk over de streep getrokken. Dat betekent dat zij de afgelopen dagen bekennende verklaringen hebben afgelegd.”

Zo past het DNA-profiel van één van de verdachten bij sporen die zijn aangetroffen op de plek waar Smit werd gedood en in de woning van het echtpaar.

Geldgebrek
De verdachten zeggen dat het hen puur om geld te doen was. Van Rest: “Ze hadden geldgebrek, ze waren op zoek naar geld. Dat was de reden om eerst Berend Smit om het leven te brengen en later dat echtpaar uit Exloo.” Het lijkt er volgens Van Rest dan ook op dat de slachtoffers “min of meer willekeurig” zijn uitgekozen.

Jan en Greet Veenendaal uit Exloo werden in de nacht van 24 op 25 juli 2013 in hun woning omgebracht. Berend Smit werd ruim een half jaar eerder, in november 2012, op klaarlichte dag doodgeschoten toen hij in het natuurgebied Dwingelderveld zijn hondjes uitliet. Zijn lichaam werd pas enkele dagen later in een greppel en toegedekt met takken en bladeren gevonden.

Verder onderzoek
Het OM wil dat de broers worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Op aanwijzing van een van de verdachten is een vuurwapen gevonden in een bos bij Hoogeveen. Onderzoek moet uitwijzen of dit het vuurwapen is waarmee Smit om het leven is gebracht.

Op 3 juni vindt de pro-formazitting plaats bij de rechtbank in Assen. Het is de bedoeling dat de inhoudelijke behandeling drie maanden later volgt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen