Nieuws23 okt '14 12:20

Bussemaker gaat komende jaren volledig inzetten op bijscholing

Auteur: BNR Webredactie

Een leven lang leren, dat moet mogelijk blijven, vindt Jet Bussemaker. Naast het sociaal leenstelsel wordt dat één van haar belangrijkste beleidspunten van de komende tijd.

Image

Zowel binnen een beroep als tussen banen door moet er ruimte zijn voor doorleren. Er zal binnenkort een beleid komen waarin dit extra gestimuleerd wordt. Het stimuleren van bijleren wordt al jaren gedaan, maar het lijkt mis te gaan wanneer iemand langere tijd op één plek zit. "Maar ook als je een lange periode voor dezelfde baas werkt moet je bijleren, dat is niet meer dan normaal", vindt Bussemaker.

Om te zorgen dat dat ook echt gebeurt, gaat ze zorgen dat het makkelijker wordt om naast je werk te blijven studeren. "Ik kom binnenkort met een uitgebreid plan, maar er komt in ieder geval meer ruimte en tijd voor. Leraren krijgen bijvoorbeeld zowel in het basis- voortgezet- als middelbaar beroepsonderwijs echt individuele rechten om zicht bij te laten scholen. En er komt een lerarenregister waarin ze kunnen laten zien welke bijscholing ze hebben gehad."

Dat moet volgens Bussemaker eigenlijk bij alle beroepen zo zijn. "Wat mij betreft niet alleen binnen een beroep, maar ook tussen beroepen. Zodat het makkelijke is om te schakelen tussen banen. We moeten beseffen dat onze opleidingen een startdiploma geven, met name in het MBO. Dat betekent dat er een taak voor werkgevers ligt om de mogelijkheid tot doorleren te geven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen