Nieuws12 sep '14 19:00

Artsen niet meteen in quarantaine

Auteur: BNR Webredactie

De twee Nederlandse artsen die mogelijk besmet zijn met ebola hoeven niet gelijk in quarantaine als zij zaterdag naar Nederland terugkeren. Dat zegt Pien Bax, directeur van de Lion Heart Foundation, de stichting waar de artsen voor werken.

“Vandaag heb ik met beide artsen contact gehad. En het gaat eigenlijk best goed met ze. Maar het is een misvatting dat zij in quarantaine moeten als zij terugkeren naar Nederland, wat vrijwel zeker dit weekend gebeurt”, zegt Bax.

Volgens Bax gaat de procedure op Nederlandse bodem dan als volgt: “De artsen worden gecontroleerd. Als zij dan volledig gezond worden verklaard en geen koorts hebben en er geen aanleiding is om te vermoeden dat zich dat gaat ontwikkelen, dan hoeven ze niet in quarantaine.”

Symptomen
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bevestigt dat de twee Nederlandse artsen voorlopig waarschijnlijk thuis kunnen worden opgevangen. Ze moeten 21 dagen lang elke dag hun lichaamstemperatuur meten. Daarnaast moeten ze controleren of ze bijvoorbeeld koorts, hoofdpijn of spierpijn krijgen. Dat zijn symptomen van ebola. Pas als ze die verschijnselen krijgen, kunnen ze anderen besmetten.

Zolang de artsen geen ebola-symptomen vertonen, mogen ze "gewoon deelnemen aan het dagelijks leven'', laat het RIVM weten op zijn website. Als de twee mensen ziek worden, moeten ze in isolatie worden opgenomen in een ziekenhuis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen