Nieuws1 dec '11 10:44Aangepast op 1 dec '11 13:02

Weigerambtenaren stappen naar de rechter

Auteur: BNR Webredactie

Bijna twee derde van de weigerambtenaren is van plan hun ontslag aan te vechten als het kabinet daartoe besluit. Als ze moeten kiezen tussen ontslagen worden of homoparen trouwen, kiest 97 procent voor ontslag.

Dat blijkt uit een enquête van het EO-programma De Vijfde Dag dat donderdagavond wordt uitgezonden. De omroep ondervroeg 69 weigerambtenaren.

Wettelijk aanpakken
De Tweede Kamer wil dat ambtenaren die geen homo's willen trouwen wettelijk worden aangepakt. Het kabinet wacht nog op een advies van de Raad van State.

100 weigerambtenaren
In Nederland zijn er volgens het COC ongeveer 100 weigerambtenaren. De EO benaderde 80 van hen, 69 deden mee aan het onderzoek. Een derde van de weigerambtenaren is al meer dan 20 jaar in dienst. De doorsnee weigerambtenaar is een man van boven de 50 jaar uit een gemeente met minder dan 30 duizend inwoners.

Goede kans bij de rechter
Peter Schalk van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie behartigt de belangen van de 'weigerambtenaren'. Hij denkt dat de weigerambtenaren een goeie kans maken bij de rechter

"De Raad van State is één maar de wetsgeschiedenis geeft dat ook aan. In 2001 toen het zogenoemde homohuwelijk ontstond heeft de toenmalige staatssecretaris Cohen aangegeven dat er ruimte moet zijn voor gewetensbezwaarde ambtenaren", zegt Schalk.

Bovendien staat er volgens Schalk in de Grondwet dat iedereen in staat moet zijn om ambtenaar te zijn.

Gerelateerde artikelen