Nieuws17 sep '14 08:48

Pesten gaat via een app

Auteur: BNR Webredactie

Scholen in het hele land weten niet hoe ze om moeten gaan met oprukkende anonieme chatapps als Gossup en Secret.

Dat zegt de VO-raad, de overkoepelden club van schoolbesturen. Met deze apps kunnen kinderen kunnen elkaar het leven zuur maken via de telefoon en er makkelijk mee weg komen.

Marjolijn Bonthuis van Meldknop.nl, een landelijke organisatie die zich bezighoudt met digitaal pesten, maakt zich zorgen over de apps."Natuurlijk maken we ons zorgen. Vooral omdat ouders, maar ook kinderen zelf niet zo goed weten wat ze moeten doen op het moment dat ze gepest worden."

Doordat deze apps anoniem zijn gaan kinderen sneller pesten. "Wat vaker van digitaal pesten wordt gezegd is dat je het makkelijker kunt doen omdat het anoniem is. En deze apps maken het wel heel makkelijk. Al zijn ze in eerste instantie niet bedoeld om te pesten maar om je geheimen online te delen. Maar het lokt het wel uit."

Verbieden heeft geen zin
De apps verbieden heeft volgens Bonthuis weinig zin. "Dat is niet de oplossing want het één verdwijnt en het ander komt terug."

De oplossing zit volgens haar in voorlichting. "Je moet met elkaar praten en in de klas een gesprek opzetten. Je moet met ouders praten over wat de kinderen doen. Ik denk dat dat al de eerste grote stap is."

De digitale wereld is nu onderdeel van het leven van de kinderen en dat moet de iets oudere generatie zich realiseren. "Wij zien nog een groot onderscheid tussen de digitale wereld en het gewone leven, maar voor de kinderen is het gewoon één."

Gerelateerde artikelen