Nieuws4 okt '13 13:55Aangepast op 4 okt '13 16:31

Nederland naar tribunaal om schip Greenpeace

Auteur: BNR Webredactie

Nederland is een zogenoemde arbitragezaak begonnen om het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en haar bemanning vrij te krijgen. Als er binnen twee weken onvoldoende vooruitgang is geboekt, volgt een stap naar het Internationaal Zeerechttribunaal om schip en bemanning vrij te krijgen.

Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken vanmiddag bekend. In de procedure zoeken beide landen een arbiter (bijvoorbeeld een jurist of rechter). Die twee arbiters kiezen vervolgens een derde arbiter, waarna ze zich buigen over de zaak. De uitspraak is bindend. De Russische ambassade is van de stap op de hoogte gesteld.

De Arctic Sunrise werd op 19 september door de Russen ten zuiden van Nova Zembla geënterd. De 30 bemanningsleden, onder wie twee Nederlanders, zijn in Moermansk aangeklaagd wegens piraterij. Daar staat volgens de Russische wet maximaal 15 jaar op.

Greenpeace blij
Greenpeace is blij dat Nederland een arbitragezaak is begonnen. "We hopen dat andere landen het voorbeeld van Nederland zullen volgen", zei directeur Sylvia Borren van Greenpeace vanmiddag. "Het moet duidelijk worden dat onze mensen geen piraten zijn."

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) liet vrijdag weten dat Nederland een procedure is begonnen om het schip en de 30-koppige bemanning vrij te krijgen. Onder hen zijn 2 Nederlanders. De opvarenden is piraterij ten laste gelegd.

Borren hoopt dat Rusland tot inkeer komt nu er een procedure is aangespannen. Eerder zei president Vladimir Poetin al dat de activisten geen piraten zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen