Nieuws27 nov '14 16:10

Gasaanval in Amsterdamse metro - maar dan als oefening en in Vught

Auteur: Bram van Dijk

Er is vanmiddag een gasaanval geweest op de Amsterdamse metro. Als oefening, welteverstaan. Hiermee werd het splinternieuwe Nationaal Trainingscentrum Vught geopend.

Foto: ANP
Foto: ANP

Bij de oefening moesten alle denkbare hulpdiensten leren samen te werken. Van politie tot defensie, van de brandweer tot de GGD.

Voor minister Hennis van Defensie was er een noodzaak voor het centrum. "Juist het feit dat wij in Nederland weinig grote rampen kennen, dwingt ons tot grondig oefenen. En als er iets gebeurt, moeten we wel degelijk voorbereid zijn en moeten de hulpdiensten precies weten wat ze wanneer moeten doen. En dat gaat hier perfect."

Het centrum is een flinke investering, maar dat verdient zich wel terug, verwacht Hennis. "Wat je nu ziet is dat er vanuit de veiligheidsregio's vaak getraind wordt in het buitenland. Dat kost veel geld en als je dat hier kan doen, dan denk ik dat we gewoon eieren voor ons geld moeten kiezen. We lopen in Europa echt voorop met dit centrum."

Metrostation Amsterdam
Het Amsterdamse metrostation Weesperplein is nagebouwd. Hennis: "Het is fantastisch dat we die blauwdruk kunnen gebruiken om een zo realistisch mogelijke omgeving neer te zetten." De metro's van de oefening komen dan weer uit Rotterdam. "Daar waar Ajax en Feyenoord elkaar af en toe naar het leven staan, slaan ze hier de handen ineen en dat is precies waar dit centrum symbool voor staat."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen