Nieuws5 nov '14 10:34Aangepast op 5 nov '14 11:20

Burgemeester Hoes: stadsonderhoud lijdt onder drugsproblemen

Auteur: Bram van Dijk

De problemen met drugcriminaliteit in Maastricht zijn zo groot, dat andere zaken er onder gaan lijden, zegt burgemeester Hoes. Er komt onvoldoende steun uit Den Haag, waardoor bijvoorbeeld onderhoud aan monumentale gevels achter zal blijven.

De burgemeester en prominent VVD-lid Onno Hoes sprak met BNR's Paul van Liempt. In september van dit jaar kreeg Maastricht de titel 'misdaadhoofdstad van Nederland' van RTL Nieuws. Een van de oorzaken is volgens Hoes het tekort aan agenten.

Er zijn daarom simpelweg niet meer agenten te leveren, zegt Hoes, 'zolang de Tweede Kamer niet meer geld trekt voor meer blauw op straat'. "Dat betekent dat je de BOA's meer bevoegdheden moet geven, maar dat wil Den Haag ook niet. Dus je zult het op een andere manier moeten doen."

'Prioriteiten stellen'
Die 'andere manier' betekent andere gemeentelijke taken afslanken. "Je moet langzamerhand andere prioriteiten gaan stellen. Je wil ook dat de monumentale gevels er netjes uitzien en dat er geen overdadige reclame is. Op dat soort dingen zul je zeggen: dan doen we dat minder en kijken we meer naar drugs."

Over deze onderwerpen discussieert Hoes de komende twee maanden met de gemeenteraad. Aan het eind van dit jaar wordt het nieuwe veiligheidsplan vastgesteld. "Dat is dan een plan van de gemeenteraad die zegt: hier kiezen we wel voor en daar kiezen we niet voor."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen