Biologische revolutie groeit Duitsers boven het hoofd
Schappen in Duitse winkels die eigenlijk gevuld zouden moeten zijn met biologische producten zijn momenteel steeds vaker leeg. Noodgedwongen importeren onze oosterburen daarom steeds vaker biologisch voedsel, ook uit Nederl
Wegtransport en vervoer door de lucht is immers niet bepaald goed voor het milieu. De universiteit van Bonn deed onderzoek gedaan naar de beschikbaarheid van biologisch voedsel. De milieugevolgen van de toenemende export kwamen daarbij volgens Duitsland-correspondent Derk Marseille nauwelijks aan bod. "De onderzoekers hebben vooral gekeken naar de oorzaak van dit tekort, dus waaróm er geïmporteerd moet worden. Duitsers zijn heel alert op het thema voedselveiligheid, ze kopen ook drie keer zoveel bioproducten dan andere landen in Europa.
De onderzoekers zien dat de politiek het aantal vierkante meters landbouwgrond voor ecologische producten juist beperkt heeft en veel minder hard laat groeien dan de vraag." De producten komen daardoor steeds meer uit andere landen. En zo zou ook Nederland zijn graantje kunnen meepikken van de grote Duitse vraag naar ecologische producten.
Vragen
Siem Korver, buitengewoon hoogleraar voedingseconomie aan de Universiteit van Tilburg, heeft nog wel enkele opmerkingen bij het onderzoek. Hij erkent dat sprake is van een tekort is aan biologische producten, maar wijst er tevens op dat slechts 4 tot 10 procent van de voedselproductie biologisch is. Dan is de logische vervolgvraag of je het biologische voedsel zou moeten importeren, met alle extra milieulast ten gevolge van vervoer.
"De vraag is: zou je dat niet meer lokaal of nationaal kunnen produceren? Als wij wereldwijd alleen maar biologisch voedsel zouden willen produceren, dan kunnen we de huidige wereldbevolking niet voeden, laat staan de toekomstige bevolking." Beter is het, volgens Korver, om goed te kijken naar de verdere verduurzaming van de gangbare landbouw dan alleen maar concentreren op biologische landbouw. "De gangbare landbouw heeft de afgelopen jaren al heel veel geleerd van de biologische landbouw. Ze zijn steeds dichter bij elkaar gekomen en daar is niks mis mee, dat is alleen maar winst."
Wat dat inhoudt? "Dat we minder bestrijdingsmiddelen moeten gebruiken, minder CO2-uitstoot en moeten streven naar beter dierenwelzijn. Dat betekent dat de kip en het varken iets meer ruimte gaan krijgen. Dat is het totale verduurzamingsplaatje zoals dat zeker in Duitsland op dit moment ook gaande is."