Nieuws28 aug '12 15:21

Samsom wint flink ten koste van Roemer

Auteur: Anne-Greet Haars

Het premierdebat tussen van afgelopen zondag heeft een enorme invloed op de peilingen. PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom wint drie zetels, SP-lijsttrekker Emile Roemer verliest er vier.

Hierdoor klimt de PvdA naar 24 zetels en daalt de SP naar 30, blijkt uit een enquête van TNS Nipo die na het debat is uitgevoerd. VVD-leider Mark Rutte krijgt er twee zetels bij en staat nu met 36 zetels er zes voor op de SP.

Geert Wilders wint één zetel en staat op 15.

Winnaar
Direct na het debat van afgelopen zondag werd Samsom door kenners en door het publiek tot winnaar uitgeroepen. 51 procent vond hem de beste spreker. Samsom wordt gevolgd door Mark Rutte (34 procent), Geert Wilders (9 procent) en Emile Roemer (6 procent).

Ook de debatexperts van het Nederlands Debat Instituut waren van mening dat Samsom op debattechnisch gebied de voornaamste uitdager is geweest van premier Rutte. Daar waar Roemer en Wilders zich met name profileerden als oppositieleiders wist Samsom op succesvolle wijze een redelijk alternatief te bieden voor het verhaal van de premier, aldus de experts.

Gerelateerde artikelen