Nieuws28 aug '12 14:08

SGP-leider tegen abortus na verkrachting

Auteur: Pieter van den Akker

Volgens SGP-leider Van der Staaij is er na een verkrachting maar een heel kleine kans dat het slachtoffer zwanger raakt. Maar ook als dat wél gebeurt, is hij tegenstander van abortus. Dat zegt hij bij RTL.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. ANP
SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. ANP

Van der Staaij beschouwt het als 'een feit' dat de kans 'heel klein' is dat vrouwen na een verkrachting zwanger worden, zei hij dinsdag in het programma 'Wat kiest Nederland' op RTLZ. De SGP is nog op zoek naar het wetenschappelijke bewijs voor de uitspraak, liet de SGP weten.

Anti-abortus
De SGP'er noemt verkrachting vreselijk en erkent de grote gevolgen voor de slachtoffers, maar zijn partij blijft tegen abortus. "Wij blijven onder alle omstandigheden voor het ongeboren leven staan'', aldus Van der Staaij. Volgens hem moet niet het beeld ontstaan dat abortussen in Nederland met name het gevolg zijn van verkrachtingen.

'Geschokt'
De PvdA vindt dat SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij alle vrouwen in Nederland excuses moet aanbieden vanwege zijn uitspraak. "Ik ben geschokt'', reageert PvdA-Tweede Kamerlid Jetta Klijnsma. "Uit deze uitspraak blijkt dat de SGP vrouwen totaal niet serieus neemt. De PvdA zal het recht op abortus altijd verdedigen.''

Ook GroenLinks spreekt van een schandalige en walgelijke uitspraak van Van der Staaij.

Andere feiten
Peter Leusink, huisarts, seksuoloog en hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Seksuologie kan 'de kleine kans' van de SGP-leider niet beamen. "Na kort neuzen kwam ik bij een aantal data. Uit internationaal onderzoek blijkt dat 5-6% van de vrouwen na een verkrachting zwanger is geworden. In Nederland 7%. Dat noem ik niet klein als je het afzet na vrijwillige seks. Dan hebben we het over 15% en dan hebben we het meestal over vrouwen die regelmatig gericht seks hebben, vrouwen met een kinderwens." 

"Ik heb in onze medische database gezocht en geen andere onderzoeken kunnen vinden die deze uitspraken tegenspreken. Ik ben oprecht benieuwd of die er zijn", zegt Leusink op BNR. "Ik denk dat de SGP beter kan zorgen voor goede nazorg. Bijvoorbeeld psychologische hulp en de morning-afterpil. Dat is denk ik veel beter dan debatteren over cijfers die wel of niet klein zijn."

Akin achterna
In de VS ligt de Republikeinse kandidaat-senator Todd Akin onder vuur nadat hij had gezegd dat slachtoffers van een verkrachting niet zwanger kunnen worden. "Ten eerste, ik heb begrepen van artsen dat zwangerschap door verkrachting echt zeldzaam is. Als het echt om verkrachting gaat, heeft het vrouwenlichaam manieren om dat hele ding uit te schakelen", zei hij in een tv-interview. Akin kreeg veel kritiek, ook van partijgenoten als presidentskandidaat Mitt Romney. Akin zei later dat hij zich had versproken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen