Nieuws27 aug '12 16:42

'Partijen zijn wat in de war' | CPB

Auteur: Fleur de Bruijn

Marco-econoom Kees de Kort stelde de doorberekening van het CPB aan de kaak. “Hij heeft gelijk", zegt oud-CPB-medewerker Paul Tang. “Europa en de zorg staan niet goed in de doorberekeningen.”

Eerder vandaag zei marco-econoom Kees de Kort dat het Centraal Planbureau te positief is. Volgens Tang, consultant bij Boer & Croon en oud-PvdA Kamerlid, kun je dit het CPB overigens niet aanrekenen: “Op het gebied van de zorg hebben de partijen geen echte keuze gemaakt en op het gebied van Europa lijken de partijen wat in de war.”

Geloofwaardigheid
Volgens De Kort is het model waarmee het CPB werkt niet geloofwaardig. “Het CPB denkt ook nog dat de wereldhandel gaat aantrekken, dat de investeringen gaan toenemen en dat er volgend jaar weer groei komt in Nederland. Het CPB houdt volstrekt onvoldoende rekening met de effecten van de huizenmarkt, de arbeidsmarkt en pensioenproblemen op de bestedingen.”

Onderwijs
Ook Tang twijfelt aan het model van het CPB. “Ik denk dat het model van CPB een rechts model is. Het Centraal Planbureau is voor lastenverlaging, verkorting van de duur van uitkeringen, versoepeling van het ontslagrecht en een kleinere overheid”, aldus Tang. “Je kunt maar een model maken, maar ik denk op sommige punten anders dan CPB. Iedereen is het ermee eens dat investeren in onderwijs uiteindelijk goed is voor de economie, maar dat komt niet uit het model. Uit het model blijkt dat het juist goed is voor de economie om minder uit te geven aan onderwijs.”

Consistentie
In tegenstelling tot De Kort -“nooit het zonnetje in huis”, aldus Tang- is de consultant uiteindelijk wel content met de doorberekening: “Ik denk de grootste winst van de doorberekening is dat blijkt dat er geen onmogelijke beloftes in de programma’s staan. Het CPB dwingt tot consistentie.”

Gerelateerde artikelen