Nieuws27 aug '12 16:16

Wilders vist naar stemmen op Urk

Auteur: Arjan Meesterburrie

Geert Wilders was vandaag niet in Den Haag bij de presentatie van de CPB-berekeningen, maar op Urk. Daar probeerde hij met wisselend succes vissers te overtuigen van zijn plannen.

PVV-leider Geert Wilders tijdens zijn werkbezoek aan de Visafslag op Urk.
PVV-leider Geert Wilders tijdens zijn werkbezoek aan de Visafslag op Urk.

De ene Urker visser gaat wél op Wilders stemmen: "Sowieso, anti-islam" of juist niet: "Hij is mijn persoon niet."

'Je kunt Europa niet uit'
Vissers klagen vooral over de hoge dieselprijs, de lage visprijs en de Europese regelzucht. Maar Wilders heeft ook de oplossing niet, zegt één van de vissers bij de microfoon van BNR-verslaggever Anke Truijen:

"Als we niet in Europa zouden zitten dan zouden we ieder jaar bilateraal onderhandelingen moeten voeren met Engeland, Duitsland en Denemarken om te kijken of we bijvoorbeeld op de Doggerbank mogen vissen. In Europa is het zo goed geregeld dat je dat niet hoeft te doen. Je kunt niet zeggen dat we Europa uitgaan in deze tijd."

Te laat
Kritische vissers vinden ook dat hij te laat is met zijn kritiek op Europa: "Ik ben in de jaren '80 begonnen met vissen bij m'n vader op het schip. En door de regelgeving is dat weggesaneerd en moest ik mijn schip verkopen."

Koopkracht
Wilders vond zijn bezoek aan de visafslag 'geweldig' en wijst erop dat hij met zijn programma de economie niet kapot gaat bezuinigen:

"Het is onze strategie dat wij voor 2013 niet meteen onder de 3 procent gaan, dat is pas in 2015. Wij vinden dat als je de staatsschuld te snel terugbrengt dat je dan zo draconisch moet bezuinigen dat het ten koste van de koopkracht gaat van mensen."

Gerelateerde artikelen