Hero Brinkman: Als deze wet er komt zullen wel Tom Poes een list verzinnen. Wij gaan een uitweg vinden, en zullen, net als andere partijen, gewoon gebruik maken van de mazen in de wet."
Uniek
Politiek verslaggever Hans Verbeek verbaast zich over de houding van de PVV: "De wet op openheid over giften komt er, dat is zeker. Het is uniek dat een volksvertegenwoordiger van een partij in de Tweede Kamer, een medewetgever, al bij voorbaat aankondigt dat zij de wet gaan negeren. Dat hadden we nog niet eerder meegemaakt."
'Fundamenteel andere houding'
Brinkmans uitspraken leverden nogal wat reacties op. Onder andere van minister Spies van Binnenlandse Zaken. "Ik vind het heel bijzonder dat de heer Brinkman als het tijdens het debat blijft hebben over het willens en wetens zoeken naar mazen in de wet. Een fundamenteel andere houding zou beter passen bij een volksvertegenwoordiger."
Achtergebleven
Remco Nehmelman, hoofddocent Staatsrecht bij de Universiteit van Utrecht: "Veel landen hebben een fatsoenlijke wetgeving op dit punt, maar Nederland is daar merkwaardig genoeg altijd in achtergebleven. Er moet gewoon een wet zijn die giften openbaar maakt."
"Wie betaalt bepaalt, dat zit er altijd als reden achter. Wij moeten weten wie de geldschieters zijn van onze volksvertegenwoordigers,
invloed is openlijk niet te koop in dit land."
Afweging
"Aan de andere kant hebben gevers van giften recht op privacy," zegt Nehmelman. "Daarom mogen donateurs tot 4500 euro anoniem blijven. Het is een afweging: wil je transparantie of wil je volledige privacy?"
Wet of geen wet, PVV beschermt geldschieters
De PVV doet er alles aan om geen openheid van zaken te geven over de financiers van die partij. De partij is zelfs bereid om de daarvoor de wet te omzeilen.