Nieuws3 sep '12 10:23Aangepast op 3 sep '12 16:23

Amerikaanse bedrijven bereiden Grieks vertrek voor

Auteur: Arjan Meesterburrie

Niet alleen Amerikaanse bedrijven bereiden zich serieus voor op een vertrek van Griekenland uit de euro, ook Nederlandse ondernemingen houden rekening met alle scenario's.

In de Verenigde Staten staan er geldwagens klaar en zijn computersystemen al voorbereid op een nieuwe Griekse munt. Dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times op basis van een rondgang langs grote bedrijven als Ford, PriceWaterhouseCoopers, Bank of America en JPMorgan Chase.

Contant geld naar Griekse grens
Bank of America Merrill Lynch overweegt wagens met contant geld naar de Griekse grens te sturen als Griekenland failliet gaat. Zo kunnen Amerikaanse klanten van de bank blijven functioneren, zelfs als er tijdelijk geen geld beschikbaar is.

Volgens PriceWaterhouseCoopers zijn er ook meerdere bedrijven die plannen hebben om bij een faillissement gelijk de trein naar Athene te pakken met koffers vol geld om hun werknemers in de Griekse hoofdstad te betalen.

Computers en de drachme
Autofabrikant Ford heeft zijn computersystemen zo ingesteld dat het meteen uit de voeten kan met een nieuwe Griekse munt, als die wordt geïntroduceerd.

Ook de bank JPMorgan Chase neemt geen risico's en heeft voor een aantal grote Amerikaanse klanten al nieuwe rekeningen aangemaakt voor de nieuwe drachme of welke andere munteenheid dan ook in plaats van de euro gaat komen.

"We’re planning against the extreme", zo stelt de Europese baas van JPMorgan Chase. "You don’t lose anything by doing it."

Voorbereiding Nederlandse bedrijven
Ook Nederlandse bedrijven bereiden zich voor op een vertrek van Griekenland, blijkt uit een snelle inventarisatie van BNR. Maar ze willen ze daar weinig over kwijt, zoals bijvoorbeeld AKZO:

"Wij praten er niet over. Dan wordt je politiek. We krijgen veel vragen, maar we zeggen niets. Natuurlijk doen we ons huiswerk. Het zou vreemd zijn als het bij ons niet op de agenda staat."

Friesland Campina houdt ook rekening met een failliet van Griekenland, zo zei topman Cees ’t Hart bij Zakendoen Met op BNR: "Ook wij hebben de plannen om als er wat gebeurt een niet te groot verlies te lijden [...] Maar gelukkig is Griekenland maar één van de zesentwintig landen en kunnen wij dat stootje op zich hebben, maar het is natuurlijk niet prettig."

Vorige week liet ABN AMRO-topman Gerrit Zalm bij de presentatie van de halfjaarcijfers ook weten zich op alles voor te bereiden: "We hebben intern scenario's ontwikkeld voor als Griekenland uit de euro stapt." De bank adviseert hun klanten bij vragen over hoe om te gaan met een Grieks failliet.

Duitsers klaar met Grieken
Maandagochtend werd ook al duidelijk dat Duitsers helemaal klaar zijn met Griekenland. Slechts een kwart van de Duitse bevolking denkt dat Griekenland in de eurozone moet blijven en voor verdere financiële steun in aanmerking kan komen.

Zorgen ondernemers
"De ondernemers hebben hele basic vragen. Stel je voor: vrijdagavond nabeurs wordt bekend dat Griekenland uit de euro gaat stappen. Dan zitten bedrijven met de vraag wat ze dan moeten doen", legt BNR's verslaggever Laurens Boven uit.

"De krant vergelijkt de situatie met de plannen die een bedrijft maakt voor een aardbeving."

Oproep
Bereidt u zich al concreet voor op een eventueel Griekse exit? E-mail dan verslaggever Laurens Boven op boven@bnr.nl. Hij neemt vervolgens contact met u op.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen