Nieuws19 sep '14 19:35

Sjors Fröhlich: 'Maatschappij gebaat bij geo-ICT'

Auteur: Thijs Baas

Geo-ICT'ers moeten ruimhartig zijn met het delen van informatie. Dat zei BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich tijdens de Esri GIS Conferentie 2014. “U zit op goud, u heeft zoveel informatie. Wees niet bang voor de dilemma’s, want wij kunnen er mooie dingen mee doen. De maatschappij wordt er als geheel veel beter van."

Zeker voor de journalistiek bieden gedeelde open data heel veel kansen, zei Fröhlich in zijn keynote speech tijdens de conferentie. Zeker als je op een originele manier zorgt voor verspreiding van informatie, kan dat een enorme toegevoegde waarde zijn. Zo refereert Fröhlich aan de niet meteen voor de hand liggende samenwerking met Esri - bij uitstek bezig met optische innovaties - en BNR Nieuwsradio, dat in eerste instantie een auditieve associatie oproept.

Toch bleek het afgelopen jaar al een vruchtbare samenwerking mogelijk: verschillende demografische en geografische digitale kaarten wisten hun weg te vinden naar BNR.nl. En zo konden radiostation en website elkaar versterken: vertellen is één - niet te onderschatten - ding, visualisatie zorgt voor de letterlijke verbeelding. "We denken in plaatjes en dat merken we ook op onze website. Op het moment dat een kaart van Nederland op BNR.nl verschijnt waarop je je eigen woonplaats kunt intikken, is dat meteen te merken. En mensen onthouden het ook veel beter."

Inbraken
Mensen willen immers maar al te graag weten hoe het ervoor staat met de woninginbraken bij hen in de buurt, welke partij de verkiezingen heeft gewonnen en alle andere zaken die betrekking hebben op de lokale gemeenschap. Fröhlich: "De data van de overheid, daar heb ik aan meebetaald, dan heb ik daar toch recht op? Niet eens als journalist, maar gewoon als burger."

De dilemma's kent Fröhlich maar al te goed. Zo botst het openbaar maken van gegevens in sommige gevallen met de privacy, of in ieder geval met het gevoel van mensen dat de dingen die ze doen en laten niet altijd in openbare data worden vertaald. Communicatiemensen hebben daarnaast de behoefte data te beschouwen als iets van henzelf. Fröhlich doet daarom nadrukkelijk een oproep aan de aanwezigen: "Wat houdt u tegen. Is het privacy? toegankelijkheid,? cultuur, ownership of communicatiemedewerkers? Kom op met de informatie en wees niet bang voor de dilemma's. Wij kunnen er mooie dingen mee doen. Ik denk dat de maatschappij er als geheel veel beter van wordt."

Gerelateerde artikelen