Nieuws14 jan '14 11:39

38 bakkers kregen kanker door werk

Auteur: BNR Webredactie

38 bakkers hebben kanker gekregen van hun werk. Bij het instituut Asbestslachtoffers zijn tussen 2000 en 2011 38 meldingen binnengekomen.

Dat meldt Zembla. Vorige week maakte Zembla nog een uitzending over vrijgekomen asbest in broodovens.

Gert van der Laan, klinisch arbeidsgeneeskundige van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten van het AMC, vertelt dat je misschien niet zou denken dat je kanker kunt krijgen door inademing van asbest uit de ovens. "Maar het is toch gebleken dat bakkers een dodelijke kanker door asbest kunnen ontwikkelen."

De asbest die door de bakkers is ingeademd komt uit de ovens en is waarschijnlijk vrijgekomen door schade aan het isolatiemateriaal. "Dat materiaal komt vrij in de lucht bij het openen van de ovens. In dit geval was ook op het brood zichtbaar asbest te zien. Het is dus aannemelijk dat er eerder ook al allerlei onzichtbare deeltjes los zijn gekomen."

Risicogroepen
Het is ingewikkeld om te zeggen hoe lang iemand blootgesteld moet worden aan asbestdeeltjes om een verhoogde kans op asbestkanker te krijgen. "We hadden eerst het idee dat mensen die heel fors blootgesteld waren aan asbest zoals de mensen bij Eternit of de isoleerders of mensen in de scheepsbouw de grootste groep waren die asbestkanker zouden ontwikkelen. In het begin was dat ook zo. Maar we zien inmiddels dat ook heel andere groepen zoals monteurs, mensen in de bouw die bezig zijn als timmerman behoren tot de groepen die ‘at risk’ zijn. En nu valt die bakkersgroep er ook onder.”

Het advies van Van der Laan is simpel. "Het beste is om, als je dit soort dingen weet, te zorgen dat de ovens asbestvrij worden, zodat de mensen geen asbest meer in kunnen ademen. Daar zou ik in eerste instantie op willen aandringen. Het duurt ongeveer 35 tot 38 jaar na het stoppen van de blootstelling voor er kanker optreedt. Die incubatietijd is verschrikkelijk lang. Dus het effect van preventieve maatregelen laat ook erg lang op zich wachten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen