Programma1 okt '11 21:34Aangepast op 1 okt '11 23:11

Brood wordt minder zout

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Bakkers moeten vanaf 2013 minder zout in hun brood doen. Daartoe riepen brancheorganisaties NBOC en NVB zaterdag hun leden op.

Doordat ons voedingspatroon de afgelopen decennia flink is veranderd, krijgen we meer zout binnen dan nodig. Brood levert daar een belangrijke bijdrage aan.

Een boterham bevat sinds de aanpassing in de Warenwet twee jaar geleden gemiddeld 0,4 gram zout. Dagelijks hebben we daar ongeveer tussen 1,5 en 4 gram van nodig.

De organisaties willen de minister vragen het wettelijke maximum zoutgehalte voor ingrediënten voor brood te verlagen, zodat alle bakkers mee moeten.

Vakblad Bakkerswereld schrijft dat bakkers geen zoutvervangers willen gebruiken. De consument moet volgens hen eerst maar wennen aan minder zout eten.

AkzoNobel zegt dat het natriumgehalte in brood door gebruik van zoutvervangers met de helft terug te dringen is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen