Nieuws20 jun '13 15:02

Burgemeesters kunnen zedendelinquenten aanpakken

Auteur: Melvin Captein

Burgemeesters hebben wel degelijk juridische mogelijkheden om in specifieke gevallen te voorkomen dat een zedendelinquent terugkeert in een wijk. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Politie en Wetenschap.

Professor doctor Jan Brouwer Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen voerde het onderzoek uit. Burgemeesters voelden zich vaak machteloos bij het weren van zedendelinquenten uit de woongemeenschap. Volgens Brouwer kunnen zij op basis van een 'vergeten' wetsartikel uit de jaren negentig zich toch enige juridische slagkracht toeëigenen.

Tot nu toe maakten burgemeesters bij het oordelen over zedendelinquenten altijd op een oneigenlijke manier gebruik van openbare orde bevoegdheden, zegt hij op BNR. "Daarbij kan de burgemeester zelf beslissen wat hij met een zedendelinquent wil. Dat wordt vervolgens getoetst door de rechter. Wij hebben gezegd: draai dat om. Vraag direct aan rechters een maatregel te nemen die passend is voor een zedendelinquent. Er kan dan bijvoorbeeld een terugkeerverbod, een contactverbod of een gebiedsverbod worden opgelegd. Het moet een proportionele maatregel zijn."

Meer waarborg
Hoewel burgemeesters bij minister Opstelten erg hebben aangedrongen zelf die bevoegdheid te krijgen, heeft Brouwer dat in het onderzoek niet aanbevolen. "Door het hen via de rechrer af te laten dwingen is de procedure met veel meer waarborg omgeven." Dat betekent dus dat overtreders in sommige gevallen mogen terugkeren, terwijl de burgemeester en de gemeenschap hier op tegen is. "Het kan best zijn dat de rechter zegt dat hij het vergrijp niet zwaar genoeg vindt voor een terugkeerverbod, maar wel een contactverbod wil opleggen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen