Nieuws28 aug '14 15:22Aangepast op 29 aug '14 08:40

Tablet-top ingehaald door goedkope variant?

Auteur: BNR Webredactie

Afgelopen week ging in Nederland het schooljaar van de nieuwe Steve Jobs-scholen van start, waar wordt lesgegeven met behulp van tablets. Toch hebben de gevestigde merken het niet makkelijk, zeggen trendbureaus.

Maurice de Hond, initiatiefnemer van de Steve Jobs-scholen in Nederland
Maurice de Hond, initiatiefnemer van de Steve Jobs-scholen in Nederland

Dit jaar zullen de merkfabrikanten minder tablets gaan verkopen dan vorig jaar. En dat is voor het eerst. Trendwatcher en gadgetfreak Vincent Everts legt uit dat het vooral gaat om een verschuiving. "Er komen steeds meer goedkope versies op de markt. Je loopt een Bart Smit in en voor honderd euro heb je er één. Grote merken als Apple en Samsung hanteren prijzen van 300 tot 500 euro. Het is dus niet zo dat de markt krimpt, maar de grote merken moeten de prijs wellicht wel wat bijstellen."

We zijn voorlopig dus nog niet uitgekeken op de tablet. "Twee op de drie gezinnen hebben er één of meerdere. Vanaf de eerste tablet in 2009 tot nu is er een enorme stijging te zien. Tablets worden veel meer verkocht dan desktop pc's of laptop pc's. Ze gaan ook lang mee. Je hoeft niet elk half jaar een nieuwe te kopen."

Toekomst
De groei van de komende tijd zal vooral te zien zijn op de zakelijke markt en in de jongere doelgroep. "Op de zakelijke markt gebruiken nu nog zeker 6 miljoen mensen pc's. Voor zeker 80 procent van het werk is een tablet geschikter, mits de applicaties eenvoudig te gebruiken zijn. Ook in het onderwijs worden steeds meer tablets gebruikt en dat zal blijven toenemen."

De tablet van de toekomst wordt een laptop en tablet ineen en de kans is groot dat Apple met de iPad leidinggevend blijft. "Ze waren de eerste en alle apps worden zo'n beetje ontwikkeld voor de iPad. Ze zullen waarschijnlijk de belangrijkste speler op de tablet-markt blijven."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen