Nieuws23 aug '12 11:13Aangepast op 23 aug '12 21:13

Geen alternatief voor langstudeerboete

Auteur: Pieter van den Akker

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs is woedend over de behandeling van de langstudeerboete in de Tweede Kamer.

Alle overleg en onderzoeken ten spijt bleek het onmogelijk om een alternatief te vinden voor de langstudeerboete. Volgens Zijlstra heeft het gedraai alleen maar geleid tot onduidelijkheid voor de hogescholen en de universiteiten én voor de studenten.

"De kern van dit debat is volgens mij dat wij als politiek ervoor gezorgd hebben dat instellingen en studenten op dit moment niet weten waar ze aan toe zijn. En als wij dit debat beëindigen op een manier dat zij niet weten waar ze aan toe zijn", zei de staatssecretaris.

"Ik doe een dringend beroep op de Kamer om die duidelijkheid te geven. Daar bent u niet in geslaagd in drie dagen tijd. Of u zorgt ervoor dat die duidelijkheid er wel komt, want dit kan echt niet."

Geen geld
Het CDA verdedigt zich door te stellen dat er binnen de Kunduz-coalitie geen geld te vinden was voor het terugdraaien van de langstudeermaateregel. "We hebben afgelopen dagen met iedereen gekeken naar de voorwaarde van financiële degelijkheid. Dat er geen overeenstemming is, lag niet aan het CDA. We moeten nu inderdaad vaststellen dat er op dit moment nog geen meerderheid is", zegt woordvoerder Sander de Rouwe.

Opmerkelijk genoeg werd verzuimd de ChristenUnie uit te nodigen voor de gesprekken achter de schermen. "Die wil weliswaar niet van die boete af, maar die had natuurlijk wel bij dat overleg betrokken moeten worden. Het verdient allemaal geen schoonheidsprijs, vond Zijlstra, maar vonden ook de Kamerleden zelf", zegt politiek verslaggever Hans Verbeek.

Het gevolg is vooralsnog dat studenten die vanaf 1 september meer dan een jaar vertraging hebben opgelopen tijdens hun bachelor- of masterstudie, ruim 3000 euro per jaar extra gaan betalen.

400 miljoen euro
Zijlstra wil de boete alleen schrappen als dat financieel is gedekt. Met het schrappen van de langstudeerdersmaatregel is op termijn zo'n 400 miljoen euro gemoeid. Zijlstra reageert later tijdens het overleg op de plannen.

Stevige deuk
PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing is teleurgesteld dat de partijen er niet uit zijn gekomen. Het aanzien van de de politiek heeft volgens haar een stevige deuk opgelopen. Jadnanansing denkt dat het het tijdens het overleg nog wel tot een oplossing zou kunnen komen. "Waar een wil is, is een weg'', zei ze. Samen met GroenLinks dient ze een initiatiefwet in om de maatregel met terugwerkende kracht in te trekken. Ze hoopt daarvoor voldoende steun te krijgen.

Het draagvlak voor de maatregel brokkelde vorige week af, toen het CDA zich tegen de langstudeerboete keerde. Daarmee ontstond een meerderheid in de Tweede Kamer om een einde te maken aan de boete.

Gerelateerde artikelen