Nieuws15 aug '12 15:08Aangepast op 15 aug '12 17:03

Kamer maakt haast met afschaffen langstudeerboete

Auteur: Arjan Meesterburrie

Geen boete voor langstudeerders. Het CDA dringt nu ook formeel aan op het afzien van invoering van de langstudeerboete per 1 september en daarmee is een kamermeerderheid tegen de maatregel.

CDA-Kamerlid Sander de Rouwe roept in een brief aan staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs op om per direct te stoppen met het uitdelen van boetes voor langstudeerders, zo meldt nu.nl. Dat doet hij nadat CDA-leider Van Haersma Buma gisteren al liet weten dat zijn partij gezien alle weerstand de langstudeerboete wilde afschaffen.

Dat werd toen nog gezien als verkiezingsretoriek, omdat het CDA altijd juist pleitbezorger was van de maatregel. Eerder was al duidelijk dat ook PvdA, SP, GroenLinks en D66 de maatregel wilden terugdraaien. De boete van ruim 3000 euro is voor studenten die meer dan een jaar vertraging hebben opgelopen tijdens hun studie.

Spoedoverleg
GroenLinks riep daarom vanmorgen op tot een spoedoverleg over de kwestie en wil de kamer van reces laten terugkeren: "Vandaag is er massief bijval gekomen om dit voor 1 september te regelen. Nu is als tussenstap eerst aan Zijlstra gevraagd de maatregel zelf op te schorten [...] En als hij het zelf niet regelt, dan willen we dat de kamer bij elkaar komt.", zo zegt GroenLinks-leider Jolande Sap tegen BNR's Mark Beekhuis.

De VVD en PVV hebben laten weten niet terug te willen keren van reces om over de langstudeerboete te praten: "Maar ze zijn samen een minderheid in de kamer en de rest heeft allemaal gesteund, dus dat betekent dat de kamer gaat terugkomen als dat nodig is", zegt een zelfverzekerde Sap.

Dekking

Een woordvoerder van staatssecretaris Zijlstra laat in een reactie weten dat het kabinet zich aan de afspraken in het begrotingsakkoord houdt: "Als de Tweede Kamer iets anders wil, dan moet ze zelf met dekking komen."

D66 wil dat Zijlstra de komende tijd benut om zélf met alternatieven te komen om het financiële gat dat ontstaat te dekken. De VVD heeft de maatregel niet opgenomen in het verkiezingsprogramma, maar wil er pas vanaf als er een goed alternatief ligt dat de benodigde 400 miljoen euro oplevert.

Zijlstra zei gister op BNR al verbaasd te zijn over de draai van het CDA: “Het is opmerkelijk dat Buma dat zegt, want het CDA is de geestelijk vader van de maatregel. Maar kennelijk hebben ze nu een andere gedachte."

Zet langstudeerboete op 0
De studentenorganisaties ISO en LKvV willen dat de langstudeerboete per 1 september op 0 euro wordt gezet, net als dit jaar:

"Dat is een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat de wet volgend jaar niet voor langstudeerders gaat gelden", zegt Thijs van Reekum, voorzitter van het ISO. Zo zou gehakketak in het parlement omzeild kunnen worden.

Held van de studenten
Volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk kan Zijlstra "de held van studerend Nederland worden als hij de langstudeermaatregel nu intrekt of in ieder geval ‘on hold’ zet’."

Het spoedoverleg waar GroenLinks vanmorgen het initiatief toenam is misschien niet meer nodig nu er al een Kamermeerderheid tegen de invoering is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen