Nieuws12 apr '14 15:45

Kritiek op minister Japan

Auteur: Thijs Baas

China heeft boos gereageerd op het bezoek dat de Japanse minister van Binnenlandse Zaken Yoshitaka Shindo zaterdag bracht aan het omstreden Yasukuni-heiligdom in de hoofdstad Tokio. Daar worden 2,5 miljoen oorlogsdoden uit de Tweede Wereldoorlog vereerd, onder wie ook veroordeelde oorlogsmisdadigers.

 Volgens China laat het bezoek wederom zien dat het Japanse kabinet de verkeerde houding aanneemt ten opzichte van de geschiedenis.

"Wij verzoeken Japan dringend de juiste houding ten opzichte van de historie aan te nemen, de roep om rechtvaardigheid van zijn Aziatische buren en de internationale gemeenschap serieus te nemen en te stoppen met alle provocaties'', liet het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Het is niet de eerste keer dat een bezoek van een Japanse politicus aan het monument voor opschudding zorgt. China en Zuid-Korea protesteerden fel toen premier Shinzo Abe in december het heiligdom bezocht. Beide landen vinden dat Japan voorbijgaat aan de Japanse oorlogsmisdaden op hun grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Japan beschouwt het bezoek van Shindo echter als een privékwestie, omdat zijn opa heeft gevochten in de oorlog. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken had hij geen intenties om Chinezen of Zuid-Koreanen te kwetsen. "Zijn bezoek, een zaak van hart en geweten, en het Japanse regeringsbeleid zijn twee verschillende zaken.''

Gerelateerde artikelen