Nieuws8 mrt '13 09:56

Verlies voor Van Lanschot door afschrijvingen

Auteur: Sjors Rodenburg

Van Lanschot heeft over 2012 zoals verwacht rode cijfers geschreven. Het nettoverlies van 155,4 miljoen euro is vooral het gevolg van afschrijvingen op enkele dochterondernemingen die de afgelopen jaren werden overgenomen.

Dat blijkt uit de jaarcijfers die de bank voor vermogende particulieren vandaag publiceerde. De afschrijvingen kwamen uit op 121,7 miljoen euro.

Daarnaast nam het bedrijf eenmalige lasten van 35,7 miljoen euro in het kader van een reorganisatie. Onderliggend boekte de bank een winst van 2 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog ruim 43 miljoen euro.

Banen schrappen
Van Lanschot schrapt in de periode tot en met 2014 in totaal 300 banen. Vorig jaar verdwenen daarvan al 147 banen. Ook werkt de bank aan een nieuwe strategie om zichzelf te herpositioneren. Nadere details hierover worden pas in mei naar buiten gebracht.

Volgens topman Karl Guha heeft Van Lanschot in lastige marktomstandigheden een positief onderliggend resultaat behaald. “Het zwakke economische klimaat in 2012 had een grote impact op de hele sector”, zegt hij.

Tekenen van herstel
In de eerste maanden van dit jaar ziet de bank enkele tekenen van voorzichtig herstel, die zich vertalen in toenemende beleggingsactiviteiten door cliënten. Het beheerd vermogen van Van Lanschot groeide te opzichte van 2011 met 11 procent tot 40,9 miljard euro. De spaartegoeden en deposito's daalden met 13 procent tot 11,4 miljard euro.

De inkomsten uit operationele activiteiten kwamen uit op 524,5 miljoen euro, tegen 539,2 miljoen euro een jaar eerder. Van Lanschot voegde vorig jaar 115,2 miljoen euro toe aan zijn voorzieningen voor slechte leningen. Dat was een jaar eerder nog 64,3 miljoen euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen