Nieuws31 dec '13 13:20Aangepast op 31 dec '13 14:17

Reddingspoging Russisch schip opnieuw mislukt

Auteur: Eva Oude Elferink

Opnieuw is een reddingspoging mislukt van de 74 bemanningsleden, onderzoekers en toeristen die al bijna een week vastzitten op een Russisch schip bij Antarctica. Een Chinese ijsbreker, de vierde inmiddels, is vastgelopen in het dikke ijs.

Eerder was het Chinese, Franse en Australische ijsbrekers niet gelukt om MV Akademik Sjokalskij uit het ijs te bevrijden. Een helikopter van het Chinese schip zou daarom opvarenden evacueren, zodra het weer dat toeliet. Of dat doorgaat, is nog onduidelijk.

"Helikopterpiloten willen graag goed zicht hebben als ze gaan vliegen, maar op dit moment sneeuwt het en waait het hard. Ze wachten dus eerst tot de weercondities verbeteren", zegt Michiel van den Broeke, Hoogleraar Polaire Meteorologie.

Dat het tot nu toe geen van de ijsbrekers is gelukt om het schip te bereiken, is volgens Van den Broeke niet heel verwonderlijk."Voor sommige ijsbrekers is dit ijs te dik. Als het ijs dikker is dan anderhalf, twee meter dan heb je echt wel een grote ijsbreker nodig. Maar in dit gebied moet je het doen met de schepen die beschikbaar zijn."

Toch hoeven de opvarenden zich voorlopig geen enkele zorgen te maken, aldus de hoogleraar. "Er is nog voldoende voedsel voor tien dagen. En ook als dat opraakt, hebben ze nog noodrantsoenen. Ze kunnen het daar dus nog gemakkelijk een paar weken uitzingen."

Van een noodsituatie is dan ook geen sprake. "Daarbij, zegt Van den Broeke, is het merendeel van de opvarenden onderzoeker. "Die hebben vaker met dit bijltje gehakt." Een tip heeft de hoogleraar wel voor de opvarenden: "Gewoon de knop omzetten en ervan genieten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen