Nieuws8 aug '13 10:02

Onderzoek: zeker 3 schilderijen Kunsthal verbrand

Auteur: BNR Webredactie

Zeker drie schilderijen die vorig jaar zijn gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam zijn verbrand. Dat maakt het Roemeens Nationaal Historisch Museum vanochtend bekendmaken tijdens een persconferentie.

Dat meldt het Roemeense persbureau Agerpres. De persconferentie staat gepland voor 10 uur vanochtend. Deskundigen van het Nationaal Historisch Museum hebben drie maanden lang resten onderzocht die afkomstig waren uit de kachel van Olga Dogaru. Dat is de moeder van een van de hoofdverdachten van de kunstroof, Radu Dogaru.

Zij bekende tijdens verhoren in wanhoop de zeven gestolen meesterwerken in de kachel te hebben verbrand, in de hoop haar zoon op die manier uit handen van de politie te kunnen houden.

Bekentenis ingetrokken
Een woordvoerder van het onderzoeksteam maakte eind juli bekend dat alle zeven gestolen schilderijen verbrand zouden zijn. Prompt trok Olga Dogaru haar bekentenis in: de schilderijen zouden op een veilige plek zijn verstopt.

Dinsdag begint het proces tegen de vier hoofdverdachten van de schilderijenroof. Volgens hun advocaten zijn ze onschuldig en zou het onderzoek naar de asresten slecht zijn uitgevoerd. De advocaten eisen dat het onderzoek wordt overgedaan in het museum het Louvre in Parijs.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen