Nieuws2 mei '12 17:08

Blind date met Osama bin Laden

Auteur: BNR Webredactie

BBC-journalist M Ilyas Khan heeft een man geïnterviewd die beweert een diner te hebben gehad met Osama bin Laden, in een dorp driehonderd kilometer van de plek waar laatsgenoemde uiteindelijk vermoord werd.

Blind date met Osama bin Laden
Blind date met Osama bin Laden

Pakistan, 2010, laat in de avond. Een groepje mannen wacht gespannen de komst af van hun onbekende dinergast. Ze hebben geen idee wie het is, behalve dat het een ‘belangrijke man’ is. Dan klinkt het diepe geronk van een tiental identieke SUV’s. De groep mannen kijkt elkaar zenuwachtig aan terwijl de wagens het erf oprijden.

Langzaam gaat de deur van een van de auto’s open en een lange, bebaarde man getooid in tulband stapt uit. De deur van de auto slaat dicht terwijl de monden van de mannen openvallen. Voor hun staat Osama bin Laden, de meest gevreesde en gezochte man ter wereld.

Bizar
Dat is het verhaal dat één van de mannen die bij dit bizarre diner aanwezig vertelde aan een journalist van de BBC. “We waren met stomheid geslagen. We hadden nooit gedacht dat juist hij ineens voor onze deur zou staan”. En toch was het echt Osama bin Laden die aanschoof aan zijn tafel en zich tegoed deed aan de lamschotel, kip en rijst die geserveerd werden.

Tijdens het diner werd het huis streng bewaakt door Bin Laden´s bewakers en mocht niemand het huis betreden of verlaten, behalve de vader van een van de gastheren, die onder strenge bewaking werd toegestaan Osama bin Laden te ontmoeten om zijn bewondering voor Amerika’s ‘public enemy number one’ uit te spreken.

Na een uurtje of drie vond Bin Laden het mooi geweest en vertrok hij in een van de SUV´s, die onmiddellijk allemaal een verschillende kant op reden. Een gezellig avondje uit eten voor de baas van al-Qaeda.

Opgesloten
De vraag is hoe dit diner ooit heeft kunnen plaatsvinden. Hoe kreeg Osama bin Laden het voor elkaar driehonderd kilometer af te leggen tussen de plaats van dit diner en zijn schuilplaats in Abbotabad, waar hij exact een jaar later werd vermoord? Zowel Amerikaanse als Pakistaanse autoriteiten hebben altijd volgehouden dat Bin Laden de laatste vijf jaar van zijn leven opgesloten heeft gezeten in het compound waar hij zijn dood vond.

Dit lijkt niet helemaal te kloppen. Blijkbaar was Bin Laden vrij genoeg om op ’s werelds meest bizarre blind date te gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen