Nieuws29 dec '14 18:48

Digicommissaris: 'Rap 20 miljoen nodig voor beheer DigiD'

Auteur: Bram van Dijk

Alleen al voor het beheer van DigiD van het afgelopen jaar komt de dienst 20 miljoen euro te kort, zegt digicommissaris Bas Eenhoorn. Een uitval van DigiD kan 1 miljard per dag kosten.

Bas Eenhoorn. Foto: ANP
Bas Eenhoorn. Foto: ANP

Er wordt ongeveer voor 1 miljard per dag overgemaakt aan de overheid door bedrijven en burgers en daarbij wordt gebruik gemaakt van DigiD. Om dat veilig te houden, moet er structureel meer geld komen, zegt Eenhoorn, Nationaal Commissaris Digitale Overheid. "Dat is allemaal nodig om, wat ik noem, de zaak robuust te houden. Om te zorgen dat er geen ongelukken gebeuren en dat het veilig blijft. Dat is het nu, maar door het toenemende gebruik van DigiD is de druk op het systeem zo groot, dat het daardoor in de problemen kan komen."

Gebruik DigiD veel intensiever
Bij de introductie van DigiD ging men er vanuit dat hoogstens een paar miljoen mensen van het systeem gebruik zouden maken. Ondertussen zijn dat er meer dan 11 miljoen. "Dat betekent dat we veel meer volumes draaien dan dat we hadden verwacht. En dat betekent dat de systemen moeten worden aangepast. De beheerder doet zijn best, maar de beheerder heeft daar wel centen voor nodig."

Dat is zowel geld voor ontwikkeling, als geld voor het dagelijkse beheer. "Ik schat het tekort over het afgelopen jaar - dat had er dus al moeten zijn - op ongeveer 20 miljoen. De beheerder draait nu in negatieve cijfers en dat kan niet. Hij moet zijn mensen betalen."

'Klein bedrag'
Het kabinet moet snel met dit bedrag komen. "Soms denk ik wel, als ik heel eerlijk mag zijn: het is toch gek dat een dergelijk klein bedrag niet kan worden geregeld. Ik heb mijn verbazing ook in mijn blogje laten blijken. Risico's durf ik niet te lopen als het over zo'n belangrijke inkomstenbronnen van de overheid gaat."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen