Nieuws15 dec '11 15:39Aangepast op 15 dec '11 17:28

Ouders krijgen spreekrecht in zedenzaak

Auteur: BNR Webredactie

De Amsterdamse rechtbank heeft donderdag besloten dat de ouders van slachtoffertjes in de Amsterdamse zedenzaak spreekrecht krijgen.

Het gaat om het proces tegen hoofdverdachte Robert M. en diens partner Richard van O.

Een aantal betrokken ouders heeft via advocaat Richard Korver verzocht om het spreekrecht uit te oefenen.

Positieve reacties
BNR-verslaggever Harmen van der Veen  was in de rechtbank om de reacties te peilen. "Over het algemeen waren de reacties in de rechtbank positief. De rechtbank zelf met name. Die heeft hier lang over nagedacht en de belangen afgewogen en in dit geval naar de ouders toe beredeneerd", zei hij.

De advocaat van de ouders, Richard Korver, was er niet. Maar zijn collega Marielle van Essen bleek na afloop ook positief: "Dit is een beslissing die wij bijzonder toejuichen. De rechtbank heeft een zeer ruime interpretatie gegeven aan het spreekrecht. Te weten dat de ouders ook mogen praten namens de kinderen en niet alleen uitleggen wat gevolgen zijn voor een kind maar ook voor de overige gezinsleden."

Het lijkt erop dat de rechter anticipeert op nieuwe wetgeving uit de Tweede  Kamer, zegt ook Van Essen. "Dat is zo maar het is natuurlijk aan de rechtbank om een wet te interpreteren. Zij geven er weliswaar een ruime uitleg aan, maar het is zeker niet zo dat deze uitleg in strijd is met de huidige wetgeving."

Advocaten Robert M. niet blij
De advocaten van Robert M., Tjalling van der Goot en Wim Anker, zijn niet blij met het spreekrecht voor de ouders, omdat de wet zich hiertegen zou verzetten.

Van der Goot vindt het "tricky en gevaarlijk" dat de rechtbank vooruitloopt op toekomstige wetgeving over het spreekrecht in het strafproces van ouders van jonge slachtoffers.

"Ik vind het op zijn zachtst gezegd opmerkelijk dat toekomstige wetgeving wordt gebruikt om huidige, bestaande wetgeving te interpreteren", zei hij.

Buitengewoon
De Amsterdamse zedenzaak is volgens de rechtbank zo buitengewoon dat strikte naleving van de wet een ongewenste situatie oplevert.

De slachoffers in de zedenzaak zijn te jong om zelf het woord te kunnen voeren en mogen zich daarom door een van de ouders laten vertegenwoordigen. Zij kunnen ingaan op de lichamelijke en geestelijke gevolgen van het misbruik voor hun kind, maar ook op de impact op de directe omgeving, zoals het gezin.

Ouders die niet willen spreken, kunnen een schriftelijke slachtofferverklaring indienen.

Gerelateerde artikelen